Category Archives: Blog

Belgische energieleveranciers kiezen voor groen

Vrijwel alle Belgische energieleveranciers gaan steeds vaker voor groene energie. Ruim 30% van alle energie vorig jaar was groen. De jaren daarvoor was er nochtans telkens een daling in het aanbod verdeelde groene energie. Zo blijkt althans uit het klassement van groene stroomleveranciers van Greenpeace.

Continue Reading →
Prijs energiefactuur zal dalen vanaf 1 januari 2018

Prijs energiefactuur daalt vanaf 1 januari 2018

Uit een onderzoek blijkt dat de energiefactuur van een gemiddeld Vlaams gezin op 2 jaar tijd met € 350 per jaar gestegen is. Vooral de verhoging van 6% naar 21% BTW was een boosdoener. Vanaf 1 januari 2018 zal daar echter verandering in komen. Door de nieuwe Vlaamse energieheffing zal vanaf dan de energiefactuur gemiddeld

Continue Reading →

Energieleverancier Eneco komt mogelijk in private handen

De steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht hebben alle 3 aangegeven hun belangen in het energiebedrijf Eneco te willen verkopen. De 3 Nederlandse steden beschikken samen over een meerderheid van de aandelen binnen de energieleverancier. Op die manier wordt het pad gelegd voor een verkoop aan een private investeerder of beursgang.

Continue Reading →

Energieleveranciers verplicht om jaarlijks goedkoopste formule voor te stellen

Eerder deze maand werd op het kabinet van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) de nieuwe gedragscode voor de energiesector ondertekend. Quasi alle energieleveranciers actief in België verzamelden rond de tafel. Voornaamste doel van de vernieuwde gedragscode is de consument te beschermen en te informeren. Inmiddels is de gedragscode aan zijn 5de versie toe.

Continue Reading →

Hoeveelheid groene energie spectaculair gestegen

De hoeveelheid groene energie is vorig jaar, tijdens 2016, opnieuw aan een recordtempo gestegen. Meer precies ging het om een groei van de wereldwijde productie met 161 gigawatt of 9%. Zo blijkt althans uit cijfers van het Renawables 2017 Global Status Report.

Continue Reading →

Federale ombudsdienst energie ontvangt meer klachten over energie

De federale ombudsdienst energie heeft in de loop van 2016 welgeteld 1.315 of 31% meer klachten ontvangen dan in het jaar 2015. Onder andere klagen gezinnen over kosten die ze moeten betalen om van energieleverancier te veranderen, te hoge facturen en foute metergegevens. Zo blijkt althans uit het jaarrapport van de ombudsdienst.

Continue Reading →

Hoe isoleer ik een plat dak?

Om een plat dak te isoleren zijn er verschillende mogelijkheden. Zo heeft men de keuze tussen verschillende wijzen van dakisloatie. In dit blogartikel krijg je meer uitleg omtrent de verschillende plaatsingswijzen en meest populaire materialen om platte daken te isoleren.

Continue Reading →

Energieprestatiecertificaat

Wanneer men een woning zou wensen te verkopen of verhuren, zal men wellicht geconfronteerd worden met het energieprestatiecertificaat. Wat is een energieprestatiecertificaat en in welke gevallen is een energieprestatiecertificaat verplicht? Om de koe bij de horens te vatten ontdek je meteen op welke manier je een energieprestatiecertificaat kan aanvragen of bekomen. Wat is een energieprestatiecertificaat?

Continue Reading →

Energieovernamedocument

Wanneer men als single of gezin besluit te verhuizen, zal men een ‘energieovernamedocument’ moeten invullen. Aangezien dit formulier door de Vlaamse Reguleringsinstantie voor de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) wordt opgesteld, is het identiek voor alle Belgische energieleveranciers. Wat is een energieovernamedocument en welke gegevens dient men op dit formulier in te vullen? Wat is een

Continue Reading →

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig en hoeveel zonnepanelen plaatsen zijn twee samenhangende vragen. Nochtans geen onbelangrijke vragen, aangezien het aantal zonnepanelen de meest doorslaggevende factor is in de prijs van jouw investering. Gelukkig is het achterhalen van het aantal aanbevolen zonnepanelen via volgende stappen geen onoverkomelijke berekening. Jaarlijks energieverbruik (in kWh) Van belang is het

Continue Reading →

Direct Vergelijken