Wat je altijd al wilde weten over de slimme thermostaat van energieleveranciers

Veel energieleveranciers promoten voor nieuwe klanten de zogenaamde “slimme thermostaat”. Dat zijn thermostaten die werken op basis van de programmatie van de klant. Hierdoor weet de thermostaat zelf wanneer hij moet verwarmen. Ook zou de slimme thermostaat tot tientallen euro’s per jaar doen besparen. Is een intelligente thermostaat altijd interessant? En hoeveel kan jij besparen door van energieleverancier te veranderen, eventueel met zo een slimme thermostaat?

Wat is een slimme thermostaat?

Een intelligente thermostaat is een thermostaat die je kan aansluiten op jouw centrale verwarming ketel. Hierdoor kan je de thermostaat vanop afstand bedienen. Bijvoorbeeld via je smartphone of tablet. Wanneer je dus van het werk onder weg bent naar huis, dan kan je hem vanuit de auto aanzetten. Verder heeft een slimme thermostaat een ‘zelflerende’ functie. Zo houdt de slimme thermostaat rekening met de kenmerken van je huis. De slimme thermostaat berekent en onthoudt hoe lang het gemiddeld duurt om je huis op te warmen. Ook houden veel slimme thermostaten rekening met de temperatuur buitenshuis. Wanneer het bijvoorbeeld buiten sneeuwt, dan weet de thermostaat dat hij extra moet verwarmen om dezelfde temperatuur binnen te genereren.

Energieleveranciers en hun slimme thermostaat

Meer en meer energieleveranciers hebben hun eigen slimme thermostaat ontwikkeld. Deze slimme thermostaten kan je in principe vrij los kopen. Natuurlijk willen energieleveranciers je de slimme thermostaat ook voordelig aanbieden wanneer je intekent op bijvoorbeeld een 3-jarig energiecontract. Dan krijg je hem soms zelfs gratis of voor € 1 extra. De 3 meest gekende energieleveranciers met hun slimme thermostaat zijn Engie-Electrabel, Eni en Essent.

Boxx van Engie-Electrabel

Boxx houdt niet alleen rekening met je verbruik van aardgas (en dus verwarming). De slimme thermostaat kan ook je elektriciteitsverbruik berekenen en monitoren. Hierdoor bespaar je volgens Engie-Electrabel tot 10% op je jaarlijkse energiefactuur. Een afzonderlijke Boxx installatie kost nu € 298. Daar komt maandelijks € 3,50 bij voor het abonnement. Wanneer je kiest voor een Electrabel Energiepack met een 4-jarig contract en vaste energieprijs, krijg je Boxx en de installatie volledig gratis.

Anna van Eni

Anna is de slimme thermostaat van Eni. Volgens de website van Eni verwarmt de slimme thermostaat enkel wanneer dat nodig is. Volgens Eni bespaart een gemiddeld gezin circa 15% door te kiezen voor een slimme thermostaat. Een losse slimme thermostaat van Eni kost momenteel € 249. Wanneer je kiest voor een 3-jarig Anna contract van Eni krijg je Anna voor € 1. Daarbij moet je wel rekening houden met een maandelijks abonnement van € 7,50. De installatie door een specialist komt hier ook bovenop. Daarvoor betaal je nu € 99.

Nest Learning Thermostat van Essent

Nest is een modieuze slimme thermostaat. Ze past volgens Essent in elk interieur. Nest Learning Thermostat maakt een persoonlijk temperatuurschema op basis van je leefpatroon. Daardoor kan je op je energiefactuur besparen. Essent geeft echter geen schatting van jouw concrete besparing. Nest als los product betaal je € 249. Wanneer je intekent op een energiecontract van 5 jaar bij Essent krijg je de Nest Learning Thermostat volledig gratis. Ook de installatie ter waarde van € 99 is dan gratis.

Is een slimme thermostaat voor mij interessant?

Of een intelligente thermostaat voor jou interessant is, is afhankelijk van een aantal feitelijke elementen:

  • Ben je niet zo handig met je energieverbruik? Dan is een slimme thermostaat zeker voor jou een goede zaak. Vooral wanneer je regelmatig ’s ochtends de gewone thermostaat vergeet uit te plaatsen. Wanneer je daartegenover een goede klokthermostaat hebt en die ook gebruikt, dan zul je wellicht niet zoveel besparen als de energieleveranciers zeggen.
  • Slimme thermostaat met energiesturing per kamer. De nieuwste generatie van slimme thermostaten geven je de mogelijkheid om het energieverbruik per kamer in te stellen. Dat betekent dat je de temperatuur in de woonkamer en slaapkamer verschillend kan instellen. De slaapkamer kan je dus verwarmen net alvorens je gaat slapen. Sommige slimme thermostaten gaan zelfs nog een stapje verder. Deze slimme thermostaten werken op basis van geo-tracking (de locatie in huis waar je je bevindt). Dat kan wel een aanzienlijke besparing realiseren.
  • Voor personen met een 2de verblijf aan de kust of in de Ardennen. Je kan wanneer je in de auto thuis stapt op weg naar het tweede verblijf de slimme thermostaat aanzetten. Op die manier arriveer je in een verwarmd tweede verblijf.

Hoeveel bespaar ik door van energieleverancier te veranderen met een slimme thermostaat?

Volgens de energieleveranciers kan je zeker 10%, of tot wel 25% op je jaarlijkse energiefactuur besparen. In de praktijk ligt die besparing echter een stuk lager. Dat komt omdat een slimme thermostaat je energieverbruik in principe niet verlaagt. Een slimme thermostaat monitort namelijk alleen je energieverbruik. Op basis van deze automatisch analyse geeft het jou als gebruiker informatie die jij kan gebruiken. Verder past het wel automatisch de temperatuur aan. Wanneer je dus toch zelf de temperatuur besluit te verhogen, zal je dus niets besparen met een slimme thermostaat. Hetzelfde geldt wanneer je in plaats van de gewone thermostaat aan te zetten wanneer je thuis arriveert, deze nu aan aanzet wanneer je in de auto op het werk vertrekt. Je energieverbruik zal immers langer zijn. Uit statistieken blijkt nochtans dat je gemiddeld € 50 per jaar kan besparen via een slimme thermostaat.

Via Energiekampioen.be kan je verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Hierdoor weet je onmiddellijk de prijs van een energieabonnement met slimme thermostaat en zonder slimme thermostaat. Maak dus steeds de vergelijking of je niet goedkoper af bent door te kiezen voor een energiecontract zonder slimme thermostaat maar door zelf in de handel een slimme thermostaat met zelfinstallatie te kopen.