Soorten spouwmuurisolatie

Je hebt besloten om een isolatiebedrijf de spouwmuur te laten isoleren. Of nog: je gaat zelf de handen uit de mouwen steken. In de praktijk zijn er evenwel verschillende methodes om een spouwmuur te isoleren. Wat zijn de verschillende vormen van spouwmuurisolatie?

Verschillende vormen spouwmuurisolatie

Er zijn drie populaire manieren om spouwmuren te isoleren, nl. glaswol, Polyurethaan-schuim (PUR-schuim) en Polystyreen-parels (EPS-parels). Daarnaast wordt in uitzonderlijke situaties ook gebruikgemaakt van UF-schuim, steenwol of kurk.

Een korte toelichting bij de 3 populairste vormen van spouwmuurisolatie:

Glaswol

Glaswol wordt gemaakt via gerecycleerd glas. Aangezien de bewerkbare oppervlakte bij een spouwmuur beperkt is, wordt de glaswol via vlokken ingespoten in de muur. In de winkel zijn er verschillende kwaliteiten van glaswol beschikbaar. De best scorende worden vergezeld van een HR++ score.

Voordelen: Een spouwmuur isoleren via glaswol heeft verschillende voordelen. In de eerste plaats scoort glaswol goed op gebied van duurzaamheid. Glaswol isolatie gaat gemiddeld 10 jaar mee. Daarenboven is glas zeer gebruisvriendelijk. Glaswol wordt door verschillende doe-het-zelf magazines omschreven als de beste manier om zelf spouwmuren te isoleren. Tot slot is het de beste wijze van isoleren voor milieuvriendelijke klussers. Glaswol wordt immers geproduceerd uit gerecycleerd glas.
Nadelen: Om efficiënt te isoleren heeft glaswol een zekere minimale spouwmuurbreedte nodig. Daarnaast is er voor de inblaasruimte een groter gat dan bij bv. PUR-schuim of EPS-parels vereist.

PUR-schuim

Bij isoleren per PUR schuim wordt de vloeistof in de schouw gespoten. Nadat de vloeistof is ingespoten, zet het uit en dicht het alle eventuele gaten en/of kieren

Voordelen: In de praktijk wordt PUR vooral geloofd o.w.v. zijn zeer goede isolatieresultaten. Tijdens koude wintermaanden wordt de koude buitengehouden en blijft de warmte binnenshuis. Tijdens zomermaanden, wanneer de temperatuur een stuk hoger ligt, werkt PUR andersom. Aangezien het gaat om een vloeistof en zelf de eventuele gaten en/of kieren zoekt, dicht PUR-schuim het beste van de 3 isolatiemethoden. PUR-schuim heeft ook geen minimale schouwbreedte nodig. Een schouwbreedte van 30mm is reeds voldoende. Tot slot blijft de spouwmuur na het aanbrengen van het PUR ademen. Op die manier vermijd je evt. schimmelvorming.
Nadelen: PUR is door zijn ideale dichting iets duurder dan glaswol en EPS-parels. Daarnaast is PUR-schuim niet recycleerbaar. Dit betekent dat van zodra de isolatie gebreken begint te vertonen, men de volledige PUR zal dienen te vervangen.

EPS-parels of piepschuimbolletjes

EPS-parels zijn kleine bolletjes die in de spouwmuur worden ingespoten. De bolletjes worden gefabriceerd uit aardolie. Geïnteresseerden hebben de keuze tussen witte en zwarte EPS-parels.

Voordelen: EPS-parels is de goedkoopste manier om de spouwmuur te isoleren. Daarenboven zijn de aangebrachte EPS-bolletjes recycleerbaar. Dit betekent dat men na 10 jaar kan besluiten de bolletjes uit de spouwmuur te recycleren en opnieuw te gebruiken.
Nadelen: Minder efficiënte wijze om de spouwmuur te isoleren. In tegenstelling tot PUR-schuim dicht EPS niet alle gaten en/of kieren.

Wat is de beste spouwmuurisolatie voor mijn woning?

Het achterhalen van de beste en goedkoopste manier om jouw spouwmuur te isoleren, is afhankelijk van verschillende factoren. In volgend bericht ontdek je de kenmerken waarmee je rekening dient te houden.

Direct Vergelijken