Verwarmen via mazout is in principe verwarmen op een zeer betaalbare wijze. Wat zijn de gangbare tarieven van de mazout prijs? Met welke zaken moet je rekening houden tijdens het vergelijken van mazoutleveranciers?
De prijs van mazout wordt steeds voorgesteld als een prijs per liter. Deze literprijs omvat de hele kostprijs van mazout, met inbegrip van administratiekosten, leveringskosten en taksen. Kiezen voor verwarmen per mazout is bijgevolg kiezen voor een doorzichtige manier van verwarmen. Dit in tegenstelling tot verwarmen per aardgas of, nog duurder, per elektriciteit. Bij aardgas is de prijs afhankelijk van het tarief van de netbeheerder, alsook het type van aansluiting. Op het einde van de winter ontvangt men de prijs van het verwarmen via aardgas van de netbeheerder, waar men bij mazout de factuur rechtstreeks betaalt aan de mazoutleverancier.
De volgende elementen bepalen mee de literprijs van mazout:
1. Afname hoeveelheid. Net als in doorsnee winkels wordt een productprijs voordeliger naarmate een grotere hoeveelheid wordt afgenomen. De meeste mazoutleveranciers vereisen dat minimum 500 liter mazout wordt afgenomen. Intekenen op een mazout prijs kan per veelvouden van 100 liter. Bijgevolg kan men kiezen voor een mazoutlevering van 600, 700 of 800 of meer liter. Vanaf een afname hoeveelheid van 2.000 liter worden er extra kortingen toegestaan.
2. Dagprijs. De meeste mazoutleveranciers hanteren voor de prijs mazout de dagprijs van het moment dat de bestelling wordt geplaatst. Bijgevolg zullen ongunstige prijsstijgingen na het plaatsen van de bestelling geen impact hebben op de prijs die men aan de mazoutleverancier betaalt. Anderzijds zal men ook niet kunnen genieten van eventuele prijsdalingen. Informeer dus vooraf bij minstens drie verschillende mazoutleveranciers vooraleer je effectief intekent op een afnamehoeveelheid bij een mazoutleverancier.
3. Particuliere of professionele markt? Mogelijks ontdek je een zeer schappelijke prijs bij een mazoutleverancier, maar kom je achteraf tot de ontdekking dat deze prijs uitsluitend geldt voor B2B-klanten of professionele klanten. Informeer dus goed wanneer je contact opneemt met een mazoutleverancier voor de prijs mazout of dit aanbod ook geldt voor particuliere bestellingen.
4. Leveringstermijn. Hoewel het gros van de mazoutleveranciers zich stipt aan de overeengekomen leveringstermijn houdt, kan in drukke periode het soms weken wachten zijn vooraleer er effectief wordt geleverd. Mogelijks kan mazoutleverancier A dus een iets hogere prijs hanteren dan mazoutleverancier B, maar wel sneller leveren. Zeker wanneer je bijna buiten voorraad bent en er enkele koude dagen voor de boeg zijn, kan dit mee de mazout prijs bepalen.
5. Locatie van de levering. Mazoutleveranciers zijn het in principe gewoon om te leveren over heel België. Bepaalde kleinere mazoutleveranciers beschikken evenwel slechts over enkele tankwagens, waardoor ze beperkt zijn qua straal waarbinnen ze mazout kunnen leveren. Grotere mazoutleveranciers beschikken over een betere facilitering en kunnen bijgevolg over heel België leveren. Ben je woonachtig in de Oostkantons of aan de kust? Hou dan rekening met de mogelijke locaties waar de mazoutleverancier levert. In principe bieden de meeste mazoutleveranciers de mogelijkheid aan om de mazout levering te betalen per overschrijving. Voor nieuwe klanten bestaat de kans dat een cash of betaling per VISA card kredietkaart/bankkaart vereist is.
De voordeligste manier om mazout aan te kopen is door middel van een groepsaankoop. Door de grote afnamehoeveelheid bij een groepsaankoop zijn mazoutleveranciers maar al te graag bereid een nog lagere prijs dan normaal aan te rekenen. De meeste groepsaankopen worden georganiseerd per stad of provincie. Hou dus met andere woorden de regionale pers goed in het oog of er binnenkort een groepsaankoop in jouw stad of provincie gepland staat.
Intekenen voor een groepsaankoop van mazout is geheel vrijblijvend. Wanneer er effectief een groepsaankoop gepland staat, kan men zich registreren op de website van de groepsaankoop. Op basis van het aantal geïnteresseerden en de totale afnamehoeveelheid doet de groepsaankoop beheerder een voorstel aan de verschillende mazoutleveranciers. De mazoutleveranciers kunnen vervolgens een aanbod doen per liter, waarna de beheerder dit aanbod omrekent naar de gevraagde hoeveelheid van het gezin. Het is pas op dat moment dat men effectief intekent en verbonden is. Door in te tekenen op een groepsaankoop ben je dus in se nooit verplicht in zee te gaan met een mazoutleverancier. Op basis van statistieken kun je door in te tekenen op een groepsaankoop van mazout tot 9,50 à 10% op jaarbasis besparen.
Het berekenen van de mazout prijs is enorm eenvoudig. In tegenstelling tot andere energievormen zijn er geen bijkomende kosten of kosten die afhankelijk zijn van externe partijen. De prijs van mazout komt louter tot stand na onderling overleg met de mazout leverancier. Vooral de hoeveelheid mazout die afgenomen wordt, de dagprijs, de gewenste leveringstermijn en de locatie waar de mazout moet worden geleverd zal een impact hebben op de totaalprijs van de mazoutfactuur.