Mazout Vergelijken

Mazout is een veilige en flexibele manier van verwarmen. Wat onderscheid mazout van andere energievormen? En is verwarmen via mazout steeds de beste keuze? Energiekampioen.be deed de test en helpt je met Mazout vergelijken.

Wat is verwarmen via mazout?

Mazout , ookwel stookolie genoemd, is een fossiele brandstof die gebruik wordt voor verwarmingsinstallaties. Mazout is in principe een afgeleide van ruwe aardolie. Deze aardolie wordt opgepomd uit de diepe aardkorsten, waarna de ruwe aardolie wordt bewerkt tot bruikbare mazout. Een groot deel van de Belgische ondernemingen verwarmt gelet op prijsgunstig tarief haar gebouwen via mazout.

Via mazout kan men als particulier of handelaar zelf een vooraf gekozen hoeveelheid inslaan, waarna men zich de hele winter kan verwarmen. Via mazout ben je bijgevolg niet gebonden aan vaste tijdstippen om te bevoorraden, maar kan je vrij intekenen voor een nieuwe levering wanneer de prijs het meest gunstig is. Anno 2016 worden er regelmatig groepsaankopen voor mazout georganiseerd, waardoor men zich tijdens de wintermaanden nog prijsgunstiger kan bevoorraden. Bovendien is men niet gebonden aan de wil en prijzen van stookolie leveranciers.

Mazout vergelijken, hoe start ik?

Mazout VergelijkenHoe kan men starten verwarmen via mazout? Kan men simpelweg op dag X de mazoutleverancier bellen en op dag X + 1 verwarmen via mazout?

1. Schaf een mazoutreservoir aan. Mazout kan niet via een directe verbinding van het energienet ingevoerd worden op het moment dat men er nood aan heeft. Een eerste stap bestaat er in een reservoir aan te kopen en/of het bestaande mazoutreservoir gebruiksklaar te maken. Een mazoutreservoir moet minstens om de 10 jaar worden gereinigd. Niet alleen om het rendement van de mazout te behouden, maar tevens om eventuele risico’s uit te sluiten. Opgelet: ga nooit zelf over tot het reinigen of verwijderen van een mazoutreservoir. Het foutief reinigen van een mazoutreservoir kan het reservoir, alsook de omgeving schade berokkenen.

2. Informeer bij verschillende mazout leveranciers wat hun huidige prijs is. Mazout kopen is een kwestie van mazoutprijzen vergelijken. De literprijs van mazout is steeds op voorhand bekend. In tegenstelling tot verwarmen via elektriciteit of aardgas kan je dus niet voor onaangename verrassingen komen te staan. De literprijs van mazout omvat de hele kostprijs van de mazout, met inbegrip van eventuele leverings- en administratiekosten. In tegenstelling tot bij elektriciteit waar er vaste kosten, variabele kosten en heffingen zijn. Tip: vergelijk jaar na jaar de prijs van de leverancier. De prijs van mazout veranderd van maand tot maand, waardoor het marktaanbod van 2015 totaal verschillend kan zijn van 2016.

3. Aanvaard het aanbod van de mazoutleverancier voor een bepaalde hoeveelheid. Gelukt? Dan verwarm je binnen enkele dagen aan op een prijsvriendelijke en veilige manier.

Wat zijn de voordelen van verwarmen via mazout?

1. Doorzichtige tarieven waardoor mazout vergelijken makkelijk is. Door in te tekenen op mazout weet je van tevoren welke prijs per liter stookolie je zal betalen. Bijgevolg is het aangeraden vooraf bij verschillende energieleveranciers te informeren wat hun huidige prijs per liter mazout is. Door te verwarmen via mazout ben je tevens niet afhankelijk van energienetwerken en externe factoren.

2. Veilig verwarmen. Mazout is één van de veiligste manieren van verwarmen. Wanneer de vloeistof bewaard wordt onder een temperatuur van 55 °C is er geen kans op ontploffing of ontbranding.

3. Spaarzaam verwarmen. Het gros van de mazoutketels is enorm energievriendelijk. Quasi elke druppel mazout wordt omgezet in bruikbare energie. Zeker de laatste generaties van mazoutketels betekenen een aanzienlijke verbetering tegenover de generaties zonder hoogrendementstechnologie. Het vernieuwen van een mazoutinstallatie kan tot 30% meer rendement betekenen. Sinds 2015 zijn nieuwe verwarmingstoestellen op bv. aardgas of aardolie verplicht een energielabel te vermelden. De doelstelling van de Europese wetgever is daarbij om minder rendabele verwarmingstoestellen uit de handel en het gebruik te laten verdwijnen. Op die manier hoopt men uiterlijk 2020, 20 % minder verbruik van primaire energie, 20 % minder CO2-uitstoot en 20 % meer gebruik van duurzame energie te verwezenlijken.

Hoeveel mazout verbruik ik in vergelijking met andere mazoutgebruikers? Betaal ik een marktconforme prijs aan mijn mazoutleverancier? Online bestaan er verschillende tools om het verbruik van jou en je gezin te vergelijken met andere mazoutgebruikers. Kiezen voor mazout is dan ook kiezen voor een prijsvriendelijke en veilige manier van verwarmen. Mazout heeft geen kans op ontploffing. Daarenboven weet men perfect wat de actuele prijs is van mazout en kan men intekenen op een aanbod van een energieleverancier wanneer de prijs het laagste staat.