Dakisolatie Prijzen

Ongeveer de helft van de energiefactuur valt toe te schrijven aan verwarming. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de voorbije jaren dak isoleren aan belang heeft gewonnen. Verwarming ontsnapt immers niet alleen via het raam, de vloer of de deuren, maar tevens via het dak. Dakisolatie plaatsen kan zowel positieve gevolgen hebben voor jezelf als het algemene milieu. Hoe meer de woning en het dak worden geïsoleerd, hoe kleiner het verlies aan verwarming zal zijn en kleiner de kost op de energiefactuur. Tegelijk gaat er minder CO2 uitstoot verloren. Dakisolatie plaatsen en dakisolatie prijzen, Energiekampioen.be zoomt nader op het onderwerp in.

Vraag Direct 5 Gratis Offertes aan

Uit welke materialen wordt dakisolatie vervaardigd?

Doorgaans maakt men voor het dak isoleren gebruik van minerale wol. Minerale wol kan in se teruggebracht worden als verzamelnaam voor producten uit fabrieksmatig geproduceerde anorganische delfstoffen. Binnen de dakisolatie plaatsen sector maakt men gebruik van twee types minerale wol, zijnde:

– Glaswol. Glaswol wordt vervaardigd uit zand ( siliciumzand), gerecycleerde glasscherven en gerecycleerde glaswol.

– Rotswol. Rotswol wordt vervaardigd uit, zoals de naam al doet vermoeden, rots, vulkanisch gesteente, gerecycleerde rotswol en mineralen.

Bij het vergelijken van dakisolatie prijzen moet er tevens gedacht worden aan isolatieplaten in kunststof, spuitisolatie of natuurlijke isolatiematerialen. Hoewel het gebruik van minerale wol de meest voorkomende techniek is, wordt ook in de praktijk op deze laatste drie isolatietechnieken beroep gedaan. Elk van de verschillende isolatietechnieken heeft zijn voor- en nadelen. Vooraleer aan daDakisolatie prijzen vergelijken via Energiekampioen.bekisolatie plaatsen te starten, doe je er dus goed aan jouw concrete woonsituatie en verwachtingen in kaart te brengen.

Voordelen

Het voordeel van werken via minerale wol is de soepelheid en bewegingsvrijheid. Minerale wol is perfect bruikbaar voor hellende daken of onvolmaakte ruimtes. De minerale wol is soepeler dan kunststofplaten en is onbrandbaar en geluidsabsorberend. Dit in tegenstelling tot kunststofplaten die dunner zijn en beschikken over een grotere weerstand. Een verschil qua dakisolatie prijs hoeft niet gevonden te worden tussen minerale wollen en kunststofplaten. Beide vormen van dakisolatie zijn in principe even duur.

Dakisolatie Prijzen Aanvragen, waar let ik op?

Dakisolatie plaatsen is niet steeds een onmogelijke opdracht. Met ietwat handvaardigheid en het juist volgen van de stappen, kan ieder gezin zijn eigen dak isoleren. Hoe je deze klus in concreto aanpakt, is afhankelijk van het type dak van de woning. Grosso modo kunnen volgende twee types van daken worden onderscheiden:

– Spantendak. Een spantendak bestaat enkel uit verticale planken.
– Gordingendak. In tegenstelling tot een spantendak bestaat een gordingendak uit verticale kepers en horizontale draagbalken.

Beschik je over een spantendak? Meet voor aan dakisolatie prijs vergelijken te doen de ruimte tussen de spanten. Wanneer deze op gelijke afstand van elkaar staan (bijvoorbeeld op 35, 45 of 60 centimeter), dan is de keuze voor een spijkerflensdeken de beste keuze. Spijkerflensdekens zijn verkrijgbaar in standaardmaten en kunnen bijgevolg eenvoudig aangepast worden aan de daksituatie. Geen spantendak, maar een gordingendak? Binnen vrijwel alle doe het zelf-zaken zijn ophangstructuren beschikbaar om de dakisolatie aan het dak te bevestigen. Tussen de ophangstructuur verwerk je een isolatieplaat of isolatiedeken.

Tips

Tip 1: sluit de dakisolatie af met een dampscherm. Een dampscherm houdt het insijpelende vocht tegen, waardoor een verlies van prestatie van dakisolatie plaatsen wordt vermeden. Handig is de dakisolatie met ingewerkt dampscherm. Op die manier vermeid je dubbel werk.

Tip 2: Plaats PIR-isolatie bovenop de wol tussen de platen. PIR (polyisocyanuraat) is isolatiemateriaal vervaardigd uit kunststof dat de voorbije jaren aan populariteit heeft moeten inboeten, maar de resultaten van minerale wol kan verbeteren. PIR-isolatie wordt ontwikkeld in platen, die vervolgens bovenop de wol kunnen geplaatst worden. Moeilijker is het PIR aan te brengen tussen spanten, aangezien PIR bestaat uit kunststof en bijgevolg op maat moet worden gesneden. Overblijvende spleten naast de minerale wol en PIR kunnen opgevuld worden met isolatieschuim.

Kan ik financiële steun krijgen bij het isoleren van mijn dak?

Dat dakisolatie plaatsen een financieel prijzig project is, ging ook de overheid niet ongemerkt voorbij. Bij het dakisolatie prijzen vergelijken kan het nuttig zijn de dakisolatiepremie in het achterhoofd te houden.

Per 1 januari 2015 geldt in Vlaanderen een nieuwe dakisolatienorm. Uiterlijk 2020 moet elke woning voorzien zijn van dakisolatie of zoldervloerisolatie.

Momenteel kunnen diegene die dakisolatie plaatsen een tegemoetkoming krijgen van de volgende instanties:

– De federale overheid geeft een belastingvermindering van 30% op dakisolatie plaatsen of zoldervloerisolatie door een aannemer. Met andere woorden: van de totale kostprijs van het dak isoleren kan men 30% in mindering brengen op de belastingaangifte. Jaarlijks wordt het maximumbedrag van aftrek wel beperkt. Raadpleeg de website van de overheid voor het actuele bedrag.

– De verschillende netbeheerders in België geven een dakisolatiepremie of premie voor het verrichten van zoldervloerisolatie. Geïnteresseerden in dak isoleren hebben daarbij de keuze de isolatie zelf of door een aannemer te laten plaatsen.

– Bepaalde gemeentes en provincies kennen eveneens een gemeentelijke of provinciale dakisolatiepremie. Benieuwd of jouw gemeente ook deelneemt aan het project? Neem contact op met de energiedeskundige van jouw gemeente of provincie.

– Voor prioritaire huurders geldt er sociale dakisolatiepremie voor huurwoningen.

– Dankzij de verbeteringspremie kan je bij het vervangen van het geheel of gedeelte van het dak, tevens een extra financiële tegemoetkoming ontvangen. Als voorwaarde voor deze verbeteringspremie moet de woning minstens 25 jaar oud zijn en mogen de inkomsten van het gezin een welbepaalde grens niet overstijgen. Raadpleeg de website van de overheid voor het actuele bedrag.

Met andere woorden: er bestaat niet iets als één dakisolatiepremie of de dakisolatiepremie binnen België. Dakisolatiepremie is een ruim begrip dat een financiële tegemoetkoming of belastingvermindering omvat bij het dakisolatie plaatsen. Een factor die de dakisolatie prijs kan
doen verminderen.