Gezinnen wisselden massaal van energieleverancier in 2017

Tijdens 2017 zijn opnieuw massaal veel gezinnen en ondernemingen van energieleverancier veranderd. Het aantal mensen dat hun energieleverancier wijzigden bereikte net niet het record van het jaar daarvoor. Zo blijkt uit de recent gepubliceerde cijfers van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Percentage wisselen van energieleverancier

Concreet zou bijna één op de vijf gezinnen en ondernemingen (19,81%) van energieleverancier veranderd zijn. Dat aantal ligt net onder het recordaantal van 2016. Toen ruilden 20,06% van de Vlaamse gezinnen en ondernemingen hun energieleverancier in voor een andere.

Huidig Vlaams energieminister Bart Tommelein reageert tevreden op de cijfers. “Het doet me echt plezier dat er zoveel gezinnen en bedrijven vlot van energieleverancier wisselen. En het zouden er nog veel meer mogen zijn. Als we iets kopen vinden we de prijs meestal een doorslaggevend argument. Maar voor energie houden we er nog te weinig rekening mee. Nochtans kan een gezin door van leverancier te wisselen gemiddeld € 93 per jaar besparen op de elektriciteitsfactuur. Voor de gasfactuur is dat maar liefst € 180 per jaar”.

Concrete cijfers gezinnen en ondernemingen

In concrete cijfers gaat het om 514.846 gezinnen en 158.128 bedrijven die in 2017 hun energieleverancier wijzigden. In vergelijking met het jaar daarvoor gaat het om een lichte daling voor de gezinnen. Voor de bedrijven is er dan weer een stijging. Logisch lagen ook de concrete cijfers iets onder de aantallen van 2016. In 2016 ging het om 382.700 gezinnen en 89.156 ondernemingen. Vooral de in 2016 aangekondigde Turteltaks zorgde voor dat hoge aantal mensen die hun energieleverancier aan de deur plaatsten.

Wat is de Turteltaks?

De Vlaams Minister van Energie Annemie Turtelboom wou met deze bijzondere heffing de historische schuld voor groenestroomcertificaten afbouwen. Meer in het bijzonder betaalt door de taks ieder gezin een bijdrage op basis van het gezinsverbruik. Voor een gemiddeld gezin kwam er daardoor ongeveer € 100 bij op de energiefactuur. Gezinnen die meer dan gemiddeld verbruiken, bijvoorbeeld met een elektrische warmwaterboiler of een accumulatieverwarming, konden hun heffing zien oplopen tot wel € 130, € 290 of € 770 per jaar. Omdat gezinnen hierdoor hun energiefactuur gevoelig zagen stijgen, besloten velen onder hen de prijzen te vergelijken met andere energieleveranciers. Finaal wisselden ook zij van energieleverancier.

Wat kost van energieleverancier veranderen?

In principe is dit altijd gratis. Gezinnen en ondernemingen met een maximumverbruik van 49.999 kWh aan elektriciteit en een maximumverbruik van 99.999 kWh aan aardgas kunnen immers kosteloos van energieleverancier veranderen. In de loop van 2012 werd voor hen de verbrekingsvergoeding afgeschaft. Hou er wel rekening mee dat je een opzeggingstermijn van 1 maand moet respecteren. Dat betekent dat indien je op 1 maart 2018 een nieuwe energie-overeenkomst ondertekent, dan deze pas kan ingaan vanaf 1 april 2018. Je nieuwe energieleverancier regelt in de regel je overstap.

Op zoek naar de goedkoopste leverancier voor gas en stroom? Doe dan de test op Energiekampioen.be. Via Energiekampioen.be kan je immers verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken. Niet enkel op basis van prijs. Ook bijvoorbeeld het groen karakter van de stroom of lopende kortingen vind je daarbij handig terug.