Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wil dit jaar nog het zogenaamde zonnedelen in heel Vlaanderen mogelijk maken. Concreet wordt dit jaar door de netbeheerders een oproep gelanceerd naar kandidaat energieleveranciers. Vervolgens kan je later dit jaar als geïnteresseerde persoon instappen. Via het zonnedelen bespaar je als gezin uiteindelijk op je energiefactuur.
Wat is zonnedelen?
Zonnedelen vormt de oplossing voor gezinnen die niet beschikken over een geschikt dak voor zonnepanelen. Niet elk dak vormt immers de ideale opstelling voor de productie van zonne-energie. Toch zijn er in Vlaanderen nog veel interessante plaatsen voor zonnepanelen. Tegelijkertijd zijn er vaak bedrijven of verenigingen die niet de financiële middelen hebben om alleen een groene investering te dragen. Of bedrijven waarvan het energieverbruik te laag is.
Dankzij zonnedelen kan je als gezin investeren in de zonnepaneleninstallatie van een bedrijf, een vereniging of een stad. Van de groene energie die deze installatie opwekt wordt vervolgens berekend wat het persoonlijk aandeel van het gezin is. Dat aandeel wordt nadien in mindering gebracht van de individuele energiefactuur van het gezin. Dankzij het idee kan je dus extra besparen op energiekosten. Het vergelijken van energieleveranciers is dus niet langer de enige mogelijkheid om geld te besparen.
Hoe wordt de prijs op de energiefactuur verrekend?
Het persoonlijk aandeel van de investering wordt door de energieleverancier in mindering gebracht van de energiecomponent op je factuur. Dit is de kost van de elektriciteit of het aardgas en de winstmarge voor de energieleverancier. De energiecomponent is dus slechts een deeltje van de totale energiefactuur. Toch kan je door middel van de energiecomponent veel besparen. De energiecomponent vormt voor de meeste gezinnen immers circa 40% van de totale energiefactuur.
Eandis en Infrax lanceren oproep
In de loop van 2018 zullen netbeheerders Eandis en Infrax een oproep lanceren naar kandidaat energieleveranciers. Aangezien deze twee instellingen optreden als netbeheerder vormen zij de beste tussenschakel tussen de energieleveranciers en de gebruikers. Eandis en Infrax zullen samen met de energieleveranciers het concept van zonnedelen eerst uittesten alvorens het zonnedelen voor alle gezinnen wordt uitgerold. De bedoeling is wel om tegen eind dit jaar het idee overal in Vlaanderen mogelijk te maken.
Minister Bart Tommelein is enthousiast
Minister Bart Tommelein was enthousiast over zijn aankondiging. Zonnedelen is volgens hem de volgende en logische stap in zonne-energie. Niet alleen zorgt het voor meer zonnepanelen, maar ook voor grotere PV-installaties. Verder verklaarde hij dat er in Vlaanderen heel veel geld op spaarboekjes staat dat amper iets opbrengt. Wie investeert in zonnedelen ziet echter onmiddellijk de prijs van zijn energiefactuur naar beneden gaan.
Hoeveel kan ik besparen via zonnedelen?
Hoeveel je concreet kan besparen door mee te doen met de energieleverancier is nog niet duidelijk. Veel zal afhankelijk zijn van hoeveel minister Bart Tommelein in mindering wil brengen per kilowattuur (kWh). Van zodra hierover meer informatie beschikbaar is lees je dit uiteraard op Energiekampioen.be.
Op zoek naar meer informatie over de prijs van zonnepanelen? Op Energiekampioen.be vind je alle informatie over de werking en prijs van zonnepanelen installaties. Verder krijg je interessante links naar producenten van PV-installaties. Zo kan je via Solvari doorheen de jaren maar liefst € 16.000 besparen op je energiefactuur.