Prijs energiefactuur daalt vanaf 1 januari 2018

Uit een onderzoek blijkt dat de energiefactuur van een gemiddeld Vlaams gezin op 2 jaar tijd met € 350 per jaar gestegen is. Vooral de verhoging van 6% naar 21% BTW was een boosdoener. Vanaf 1 januari 2018 zal daar echter verandering in komen. Door de nieuwe Vlaamse energieheffing zal vanaf dan de energiefactuur gemiddeld € 100 per jaar dalen. Wat is de Vlaamse energieheffing? En vooral zal ook jouw prijs bij de energieleverancier dalen?

Hoe komt het dat de prijs van energieleveranciers steeg?

Volgens onderzoek van de Vlaamse energieregulator (VREG) steeg de gemiddelde prijs van energie met € 351 per jaar op 2 jaar tijd. De stijging in deze energieprijs kan door verschillende factoren verklaard worden. Enerzijds was er de verhoging van 6% BTW naar 21% BTW. Ook het gegeven dat de intercommunales sindsdien onderworpen werden aan vennootschapsbelasting had een impact. De intercommunales rekenden dit door in hun energieprijs. Verder werden de verschillende heffingen en bijdragen op energie verhoogd.

Turteltaks

De grootste impact kwam wellicht van de zogenaamde Turteltaks. Dit is een bijdrage voor het energiefonds waarmee de schuld van de groenestroom certificaten werd afgebouwd. Het Grondwettelijk Hof heeft echter in 2017 geoordeeld dat deze Turteltaks niet wettig is. De Turteltaks mag dus enkel toegepast worden tot 31 december 2017. Vanaf 1 januari 2018 moet ze verdwijnen. Om het verdwijnen van de Turteltaks te matigen stelde Vlaams Minister van Energie Bart Tommelein deze week een alternatieve heffing voor. Door de nieuwe Vlaamse energieheffing verdwijnt de Turteltaks van ongeveer € 100. In ruil komt er € 7 bij op de factuur. Aldus ook de Minister.

Hoe ziet nieuwe Vlaamse energieheffing er uit?

De nieuwe Vlaamse energieheffing bestaat uit een vast deel en variabel deel:

  • Vast deel: dit is de forfaitaire energieheffing. De nieuwe jaarlijkse heffing wordt bepaald door de categorie waaronder men valt. Voor de meest kwetsbaren zal er een sociaal tarief van € 0 zijn. Voor doorsnee gezinnen is dit € 5. Enkel voor professionelen ligt de energieheffing hoger. Bedrijven op laagspanning betalen iets meer dan € 93. Bedrijven op middenspanning € 1.800. Voor grote bedrijven op hoogspanning is dit € 10.500.

 

  • Variabel deel: de bijdrage voor groene stroom. Energieleveranciers in België zullen verplicht worden om een groter deel van hun energie te putten uit groene energiebronnen. De kosten van dit verplicht gebruik (verschil in prijs grijze stroom en groene energie) zullen ze doorrekenen aan de klant. Voor een gemiddeld gezin bedraagt het variabel deel circa € 4. Voor een single zal dit € 1 zijn.

Hoeveel betaal ik voor mijn energiefactuur na 1 januari 2018?

Natuurlijk is het niet mogelijk om een concrete berekening te maken. Veel is bijvoorbeeld ook afhankelijk van de prijs die je met jouw energieleverancier bent overeengekomen. Aanbieders.be geeft je hier een goed beeld van. Wel kan een goede schatting gemaakt worden. Voor een gemiddeld Vlaams gezin met een verbruik van 3.500 kWh zal de energiefactuur dalen met € 91 EUR. Dit komt dus omdat de Turteltaks verdwijnt. Tegelijkertijd wordt een vast deel van € 5 en variabel deel van € 4 toegepast. Voor singles zal de energiefactuur dalen € 94 EUR.

Nog extra besparen op je energiefactuur? Via Aanbieders.be kun je kijken welke energieleverancier in jouw regio de goedkoopste tarieven aanbiedt.