Energieleverancier Eneco komt mogelijk in private handen

De steden Rotterdam, Den Haag en Dordrecht hebben alle 3 aangegeven hun belangen in het energiebedrijf Eneco te willen verkopen. De 3 Nederlandse steden beschikken samen over een meerderheid van de aandelen binnen de energieleverancier. Op die manier wordt het pad gelegd voor een verkoop aan een private investeerder of beursgang.

Wat doet Eneco?

Eneco is een energieleverancier die inzet op 100% groene energie. Eneco levert immers enkel energie die opgewekt is via zon, wind of biomassa. Daarnaast investeert Eneco in regionale energieopwekking. De stroom en gas die Eneco levert aan Belgische gezinnen wordt allemaal opgewekt via windmolens en zonnepanelen die ook in België gelegen zijn. Verder is Eneco actief in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië. Daar kiest het ook voor 100% groene stroom en lokale energieopwekking.

Eneco heeft nu een jaarlijkse omzet van 2,6 miljard euro en 3.500 medewerkers. Volgens een eerste schatting zou een verkoop de aandeelhouders 2,5 miljard tot 2,9 miljard euro opleveren. In ons land is Eneco de 3de grootste energieleverancier, na de overname van Eni Belgium.

Verkoop Eneco

2 van de 3 grootste aandeelhouders in Eneco (de steden Rotterdam en Den Haag) hadden zich al positief over een mogelijke verkoop uitgesproken. Nu heeft ook het college van de stad Dordrecht als 3de grote aandeelhouder groen licht gegeven. Het college van Dordrecht heeft aan de gemeenteraad verzocht om voor 31 oktober 2017 formeel een standpunt in te nemen. Samen bezitten de 3 steden 56% van de aandelen binnen Eneco. De overige aandelen zitten verdeeld over 50 andere steden en gemeenten. Nu de meerderheid zich heeft uitgesproken over een verkoop, zullen wellicht ook de andere steden en gemeenten volgen. De definitieve verkoop van Eneco zal mogelijk wel pas na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 kunnen doorgaan.

Eneco is niet de eerste energieleverancier die in private handen zal terechtkomen. Ook Nuon en Essent waren hiervoor in overheidshanden en werden verkocht aan private investeerders. Door deze verkoop verdwenen echter duizenden banen, waardoor de vakbonden nu bezwaar hebben tegen de mogelijke verkoop van Eneco. De vakbonden vrezen immers dat een verkoop koppen zal doen rollen onder de 3.500 medewerkers.

Reden verkoop energieleverancier?

De oorzaak van verkoop kan op verschillende vlakken gelegen zijn. In de eerste plaats is de verkoop van Eneco een goede financiële zet van de steden en gemeentes. Voor een optimaal rendement en hoogste opbrengst kiezen de steden inderdaad best om nu de aandelen in de energieleverancier te verkopen. Ook de verplichte splitsing van geïntegreerde energiebedrijven (d.z. energiebedrijven met zowel netbeheer als productie, handel en levering) kan tot de verkoop bijgedragen hebben. Netwerken dienen sinds deze verplichting dus onafhankelijk uitgebaat worden. De aandeelhouders van Eneco zouden wel het netwerk van Eneco (Stedin) in handen willen houden.

Op zoek naar 100% groene energie? Of wens je de mogelijkheden van Eneco te bekijken? Op Energiekampioen.be vind je een praktisch overzicht van de elektriciteit en aardgas oplossingen van Eneco.