Wisselen van energieleverancier levert nu meeste op

Wie nu van stroomleverancier wisselt, kan daardoor het meeste besparen. In de maand februari 2018 ging de jaarlijkse besparing daarvan omhoog tot 91 euro per jaar. Het wijzigen van de aardgasleverancier is dan weer iets minder interessant. Zo blijkt althans uit cijfers van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG).

Jaarlijkse besparing stroomleverancier: 91 euro

Een gemiddeld gezin kon in februari 2018 ongeveer 91 euro per jaar besparen door van elektriciteitsleverancier te veranderen. Dat bedrag is 8,5 euro meer dan de vorige maanden. Of nog anders becijferd. Je kon als gezin meer dan 10% extra besparen door in februari van stroomleverancier te veranderen. Dat becijferde althans de VREG. De VREG deed daarvoor de test met een prijsvergelijking tussen de goedkoopste en duurste energieleverancier op de markt. Volgens de VREG is de stijging opmerkelijk. Het bedrag dat gezinnen konden besparen door van stroomleverancier te wisselen bleef immers vele maanden ongewijzigd.

Het aantal personen dat besloot om van energieleverancier te veranderen was echter niet opmerkelijk hoog. Daartegenover was januari 2018 een recordmaand van het aantal gezinnen dat van energieleverancier wisselde.

Is het ook interessant om van aardgasleverancier te veranderen?

Neen. Wisselen van aardgasleverancier was de voorbije maand minder interessant. De besparing die gezinnen konden doen door van aardgasleverancier te wijzigen daalde met bijna 14 euro. Nu kan je als gezin ongeveer 161 euro per jaar besparen door van aardgasleverancier te wisselen. Voordien was dat nog 175 euro.

Hoeveel kost het om van energieleverancier te veranderen?

In principe kan je als gezin gratis van energieleverancier veranderen. Gezinnen, zelfstandigen en KMO’s met een maximaal elektriciteitsverbruik van 49.999 kWh en een maximaal aardgasverbruik van 99.999 kWh kunnen sinds 2012 immers gratis hun energieleverancier wijzigen. Zo moet je dus niet langer een verbrekingsvergoeding betalen. Wel moet je rekening houden met een opzeggingstermijn van minimum 1 maand. Dat wil zeggen dat indien je op 16 april zou besluiten om van energieleverancier te veranderen, dan het contract ten vroegste op 16 mei kan ingaan. Tussen de datum van de kennisgeving aan je oude energieleverancier en de start bij de nieuwe energieleverancier moet met andere woorden minimum 1 maand zitten.

Opgelet: deze regeling geldt niet voor professionele gebruikers. Grote bedrijven zullen met andere woorden dus hun contractuele voorwaarden met de energieleverancier moet naleven. Zij zullen dus in principe niet kosteloos van energieleverancier kunnen veranderen.

Hoe verander ik van energieleverancier?

Dat gaat heel eenvoudig. Wanneer je besluit in zee te gaan met een nieuwe energieleverancier zal deze voor jou de nodige administratie uitvoeren. Na het ondertekenen van je nieuwe energiecontract neemt je nieuwe energieleverancier automatisch contact op met je vorige energieleverancier. Hou wel rekening met een eventuele wachttijd voor nieuwe klanten. Vraag dus bij de klantendienst van je nieuwe energieleverancier na vanaf wanneer je van hun diensten kan gebruik maken.

Wisselen van energieleverancier loont. Via Energiekampioen.be kan je objectief de vergelijking maken tussen tientallen verschillende aanbieders. Door de vaststelling van de VREG en onze energieleverancier simulaties kan je dus meer dan € 100 per jaar besparen op je stroomfactuur.