Woning verkopen? Vergeet EPC score én adres niet te vermelden

Epc score huisOp 1 januari 2015 zal de verplichting tot het vermelden van de EPC score van de woning drie jaar van kracht zijn. Per 1 januari 2012 geldt immers in Vlaanderen de verplichting tot het vermelden van de energiescore van de te verkopen woning in advertenties. Veel verkopers vergeten echter deze EPC score te vermelden. Wat is een EPC-score en wat zijn de gevolgen voor verkopers die de score niet vermelden?

EPC score, what’s in a name?

Een EPC-score (of Energieprestatie-score) vermeldt de energiezuinigheid van de woning. Hoe lager de score, des te zuiniger de woning. Het certificaat bevat naast de cijfergegevens ook tips hoe de woning energiezuiniger kan gemaakt worden. Het EPC-certificaat is niet ontworpen als drukkingsmiddel om een lagere prijs af te dwingen, maar kan wel gebruikt worden om de huidige toestand van de woning te weerspiegelen. Sinds 2008 bij verkoop en sinds 2009 bij verhuur is dit certificaat verplicht af te geven aan nieuwe kopers of huurders. Vlaanderen was initiatiefnemer met het concept. Andere gewesten volgden later, maar zijn inmiddels ook EPC-conform. Eigenaars die bij verkoop of verhuur geen EPC-certificaat voorleggen riskeren nu in de drie gewesten een administratieve geldboete. Deze kan in Vlaanderen oplopen van 500 tot 5000 euro.

Naast de verplichting tot het laten opmaken van een Energieprestatiecertificaat, zijn eigenaars sinds 1 januari 2012 ook verplicht de score te vermelden in alle advertenties. In Brussel gold deze verplichting bij verkoop al sinds 1 mei 2011, verhuur volgde op 1 november 2011. In Wallonië geldt nog geen verplichting tot het mededelen van de EPC-score in advertenties. Uiterlijk op datum van de verkoopovereenkomst of compromis van verhuur moet deze score wel meegedeeld worden.

EPC-certificaat

Zoals hierboven gesteld is het EPC-certificaat een objectieve bron van informatie. Belangrijk is dat het daarom wordt opgesteld door een energiedeskundige die in alle onafhankelijkheid kan oordelen.

Sinds 1 januari 2012 is de eigenaar verplicht om het kengetal van de EPC én het adres van de woning of appartement te vermelden in alle advertenties rond het goed. Wenst de eigenaar niet te specifiëren om welk adres het gaat? Dan volstaat een vermelding van de unieke code van het certificaat. De verplichting geldt voor alle types van advertenties voor de woning: zowel advertenties in folders, tijdschriften, kranten, websites, nieuwsbrieven, beurzen, TV of radio als aankondigingen op affiches. Heeft u de verkoop of verhuur uitbesteedt aan een notaris of professionele makelaar? Dan zijn zij aansprakelijk voor de vermelding van de score én het adres. Geen onbelangrijke zaak. Eigenaars die vergeten de vermeldingen te plaatsen riskeren immers een geldboete van 500 tot 5000 euro.

Opmerking: verkoopt of verhuurt u zelf de woning en vergat u een EPC aan te vragen? Dan riskeert u maar één boete. Opteert u voor een verkoop of verhuur via een notaris of professionele makelaar? Dan zijn er twee boetes mogelijk: één wegens het door u vergeten een EPC aan te vragen, de andere voor de notaris of makelaar wegens het niet voldoen aan de advertentieplicht. Een gewaarschuwd burger is er twee waard.