Vlaanderen blinkt uit in zonne-energie

Vlaanderen blinkt in vergelijking met andere landen ter wereld uit in de hoeveelheid geplaatste zonnepanelen. Wanneer het aantal zonnepanelen per vierkante meter wordt bekeken, blijkt Vlaanderen zelfs de wereldleider te zijn. Zo blijkt althans uit het rapport “Cleantech in Vlaanderen 2016”.

Marktleider zonnepanelen

Vlaanderen blinkt uit in zonne-energieHet rapport werd gepubliceerd door i-Cleantech Vlaanderen, een samenwerkingsverband tussen alle belanghebbenden in de energiesector. Volgens het rapport telt Vlaanderen een gemiddelde zonne-energie capaciteit van 190 kilowatt per duizend vierkante kilometer. Door deze hoeveelheid is Vlaanderen marktleider inzake zonne-energiecapaciteit en laat het zelfs landen als Duitsland en Italië achter zich. Nochtans was Duitsland, met een gemiddelde van 111 kilowatt per duizend vierkante kilometer, steeds een voorloper op vlak van groene energie.

Op vlak van intensiteit dient Vlaanderen wel Duitsland aan zich te laten voorgaan. Duitsland telt een gemiddelde capaciteit van 49 kilowatt per honderd inwoners. Vlaanderen beschikt daartegenover ‘slechts’ over een capaciteit van 38 kilowatt per honderd inwoners. Ook binnen Vlaanderen zelf blijken er grote verschillen te bestaan tussen de verschillende provincies. De provincie Limburg blijkt absolute koploper te zijn.

Oorzaak grote hoeveelheid zonnepanelen

De reden van dit groene succes kan gevonden worden binnen de vele subsidiëringsmaatregelen die België de voorbije decennia heeft gekend voor zonnepanelen en groene energie in het algemeen. De laatste jaren neemt evenwel het aantal subsidiëringsmaatregelen af, waardoor ook de groei van zonnepanelen in Vlaanderen daalt. Andere Europese landen, waar er voordien minder sprake was van subsidies, kennen een meer sterke inhaalbeweging. Om het aantal geplaatste zonnepanelen te evenaren, zullen de andere landen echter nog een flinke inhaalbeweging dienen te maken.

Score Vlaanderen andere sectoren

Op vlak van andere sectoren hinkelt Vlaanderen wel achter. De windmolendichtheid neemt met 50 kilowatt per duizend vierkante kilometer een vijfde plek in. Vlaanderen komt op die manier na Duitsland, Denemarken, Nederland, Groot-Brittannië en Portugal. Ondanks dat het vermoeden anders zou oordelen, scoort Wallonië op vlak van windenergie beter. Dit kan te wijten zijn aan het feit dat Wallonië een minder grote bevolkingsdichtheid dan Vlaanderen kent en er daardoor meer ruimte is om windmolens te plaatsen.

Wat betreft het aantal laadpalen voor elektrische wagens scoort Vlaanderen de Europese middenmoot. Gemeten per duizend vierkante kilometer weg neemt België een vierde plek in. Wanneer dit aantal vergeleken wordt met het aantal inwoners, scoort België minder.

Ook individuen en gezinnen kunnen persoonlijk iets aan deze cijfers veranderen. Via initiatieven zoals de Vlaamse energielening en groene lening kunnen gezinnen voordelig geld lenen voor een duurzame verbouwing of renovatie.

Vlaanderen blinkt uit in zonne-energie
4.5 (90%) 2 recensies