Gedaan met beperkingen groene energie Vlaanderen

Zonnepanelen en windmolens kunnen vanaf heden flexibeler in Vlaanderen worden ingepland. Deze flexibiliteit is het gevolg van het nieuwe Beleidsplan Ruimte Vlaanderen waarmee Vlaams minister voor Energie Bart Tommelein pronkt. Zo bericht althans het persagentschap Belga.

Gedaan met beperkingen groene energie VlaanderenTot nu toe golden er heel wat beperkingen op de installatie van hernieuwbare energiebronnen in Vlaanderen. Zo mogen bv. zonnepanelen niet in agrarisch gebied worden geplaatst en kunnen er geen windmolens worden opgetrokken in groengebied. Na het voltooien van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen vallen deze restricties weg en zal het mogelijk worden in alle bestemmingscategorieën duurzame energiebronnen te installeren. Natuurlijk zal voor elk project een omgevingsvergunning moeten worden aangevraagd én afgeleverd. Daarin wordt per project beoordeeld of de inplanting van de duurzame energiebronnen geen noemenswaardige bezwaren oplevert voor de buurt.

Niet in natuurgebieden

Volgens Tommelein zal het natuurlijk niet zo zijn dat in beschermde natuurgebieden een installatie voor groene energie zal worden geïnstalleerd. “Zo gaan we zeker geen duurzame energiebronnen installeren binnen bijvoorbeeld het Zwin”, aldus Tommelein. “Het potentieel voor hernieuwbare energie wordt hiermee enorm verruimd”, zegt Tommelein. De klaverbladen op snelwegen zijn bijvoorbeeld vaak als natuur of bos ingekleurd. Daardoor mag er geen windmolen worden gebouwd, hoewel net die plaats vaak uitermate geschikt is. “Dit biedt ook kansen aan de groene beweging om op hun eigen terreinen meer groene energie te realiseren”, concludeert Tommelein.

Voor consumenten die geïnteresseerd zijn in de installatie van duurzame energiebronnen of het aanvragen van een groene lening is dit goed nieuws. Dit betekent dat gezinnen die zouden beschikken over een woning in een agrarisch gebied vanaf de toekomst toch zonnepanelen kunnen installeren om op die manier geld te besparen. Voor meer informatie omtrent energie en zonnepanelen kan men terecht op https://energiekampioen.be/zonnepanelen/.

Gedaan met beperkingen groene energie Vlaanderen
4.5 (90%) 2 recensies