Belichting op het werk, essentieel?

Werk en energie, what’s in a name? Een beter gebruik van daglicht in het professionele leven kan naast een aangenamer werkklimaat voor de werknemers, ook zorgen voor grote uitgavebesparingen. Verlichting in bedrijfsgebouwen maakt ongeveer voor 25%  deel van alle benutte energie uit. Zeker in grote gebouwen, zoals kantoren en magazijnen, is verlichting een slokkop aan energie. In kantoren bijvoorbeeld gaat 30 tot 50% van alle gebruikte energie naar verlichting. Compleet de lichten doven is ook geen aanrader aangezien werknemers nood hebben aan een goede verlichting om optimaal te kunnen functioneren. Last aan de ogen, hoofdpijn en depressiviteit zijn maar enkele kwalen die door een tekort aan verlichting kunnen veroorzaakt worden.

Waarom is goede belichting zo belangrijk?

Basis daglicht vormt de elementaire sleutel tot succes. Kunstlicht kan een aanrader zijn wanneer de werkplek van nature onvoldoende belicht is. Bijvoorbeeld een kantoorruimte waarbij je niet onmiddellijk aan het raam zit, maar te midden van de ruimte in een eiland, is het aangeraden te opteren voor een friswit licht. Een fris en helder licht zorgt voor een ruimere geest en beter nadenkvermogen. Werkplekken die maar één maal per dag of helemaal niet verlaten mogen worden, worden beter uitgerust met een kleurlamp. Deze lampen zorgen voor extra warmte en licht op donkere dagen. Bepaalde types van beroepen, zoals fotografen en kunstschilders, hebben nood aan een exacte licht-schaduw verhouding. Kies voor verlichting in een lichte kleur met de juiste daglicht-kunstlicht verhouding. Op die manier blijven beperkingen en andere schaduweffecten duidelijk zichtbaar.

De doorsnee leek en ondernemer is vaak niet goed thuis in de wereld van verlichting en energie. Daarom is het interessant te kiezen voor een professioneel ligthing-bureau. Medewerkers van deze firma zijn dag in, dag uit bezig met belichting en energie. Zo kunnen ze op maat van de onderneming een gebruiksschema en plan opmaken. Omdat belichting zo een essentieel punt is van het dagelijks functioneren, zou het licht- en beglazinggedeelte van meet af aan deel moeten uitmaken van het gebouwontwerp. Enkel zo kunnen dag- en kunstlicht elkaar op een goede manier aanvullen. Een goede belichting zorgt niet enkel voor een betere werksfeer en lager verbruik, het zorgt ook voor een hoger gebruikscomfort. Onder andere een betere egale spreiding, juiste wisselwerking qua kleuren, geen verblinding en minder arbeidsongevallen kunnen zo  veroorzaakt worden.

Enkele korte tips op een rijtje:

  • Een teveel aan glas en direct zonlicht kan ook een overgebruik aan energie veroorzaken. Door de directe stijging van de temperatuur wordt het gedeelte dat je net zou besparen, teniet gedaan door de koelingsbehoefte.

  • Vooral lokalen met computers hebben nood aan een goede bescherming tegen verblinding.

  • Probeer de 30% verhouding te behouden. Er is een goed evenwicht tussen lichtinval en opwarming wanneer 30% van de gevel uit ramen bestaat.

  • Kies voor een lichte kleur op de muren van lokalen. Wit of andere lichte tinten zorgen voor een ruimer gevoel en weerkaatsing.

  • De vorm en rotering van het gebouw zullen in grote mate de lichtinval bepalen. Stel op basis van deze rotering de hoeveelheid kunst en natuurlijk licht in. Ook het aantal ramen en/of dakvensters is geen onbelangrijke factor.

  • Nieuw is tegenwoordig de sensor die meet hoeveel natuurlijk licht er op dat moment binnenvalt. Op basis van deze gegevens kan (al dan niet automatisch) het aantal kunstlicht bijgesteld worden. Het dimmen van TL-lampen via daglichtsensoren is enkel mogelijk met specifieke dimbare elektronische voorschakelapparatuur. Een kleine investering die zich na enige tijd teruggewonnen heeft.