Wat is een Warmtepomp en hoe werkt het

Veel consumenten weten niet dat ze eigenlijk dag in, dag uit bezig zijn met het principe van een warmtepomp. Wanneer je Vlamingen zou vragen een warmtepomp te definiëren, zouden 9 Vlamingen op 10 met een mond vol tanden staan.

Wat is een warmtepomp?

En nochtans, het is niet zo ingewikkeld. Zo is bijvoorbeeld een koelkast, vriezer of airconditiong om iets koud te maken, in wezen een ‘warmtepomp’. Daarvoor maken deze producten gebruik van een wetmatigheid uit de natuur. Wanneer een voorwerp warmer is dan zijn omgeving, zal het automatisch afkoelen door zijn warmte af te geven. Bijvoorbeeld: moeder heeft verse soep gemaakt, en wil deze graag gedurende een lange tijd bewaren. Moeder zal de diepvriespotten gevuld met soep, in de vriezer plaatsen. De vriezer zal de warmte er uit halen, zodat het product langer bewaart kan blijven. De warmte van de soep zal immers automatisch afgegeven worden aan zijn koude omgeving.

Wel, dit principe zouden we ook kunnen toepassen op de alom gekende vorm van waterpompen. Een warmtepomp haalt warme uit de natuur (bijvoorbeeld uit de lucht, grond) en geeft die warmte uiteindelijk op een hogere tempratuur af aan een verwarmingssysteem (bijvoorbeeld boiler dat het water opwarmt). Door de druk op te drijven kan uiteindelijk dezelfde temperatuur bereikt worden dan het verwarmingssysteem. In sé zit er binnen de warmtepomp een speciale vloeistof die de warmte overbrengt van zijn ontrekkingsgrond naar het verwarmingssysteem. Deze vloeistof is zo samengesteld dat ze op lage temperatuur verdampt en weer vloeibaar wordt. Op die manier gaat er niets verloren, en kan het systeem blijven doorwerken. Warmtepompen zijn eigenlijk dus een geknipte oplossing voor de prangende milieuproblematiek. Terwijl er voor fossiele brandstoffen een volledige verbranding en verbruik vereist is, heeft een warmtepomp maar voor een kwart van zijn verbruik elektriciteit nodig. Op die manier scheelt het niet enkel in de portemonnee, maar draagt een consument die opteert voor een warmtepomp ook zijn steentje bij voor de natuur.

Wat levert een warmtepomp mij op?
Analisten concludeerden dat je vier à vijf maal meer warmte uit de grond haalt dan via klassieke elektrische energie. Met dus een doorsnee hoger rendement van 450% (gemiddelde tussen vier en vijf maal), kan je dus 4,5 maal je investering uit de warmtepomp halen. Bijvoorbeeld: je stopt 1,- EUR aan energie in de warmtepomp via elektriciteit, dan haal je er uiteindelijk 4,50 EUR uit. Nog meer voordeel uit je investering halen? Combineer een warmtepomp dan met vloer-, plafond-, of muurverwarming. Belangrijk is daarbij wel dat je woning goed moet geïsoleerd zijn. Anders gaat de gewonnen warmte en energie onmiddellijk weer verloren.