Meer Vlamingen wisselen van energieleverancier

Op het einde van 2015 hebben onderzoekers van de Vlaamse regulator voor elektriciteit en aardgas (Vreg) een balans opgemaakt omtrent het Vlaamse energielandschap en de Belgische energieleveranciers. Volgens de resultaten zou 6 op de 10 Vlaamse gezinnen al minstens één maal van energieleverancier veranderd zijn. Niet vreemd. Een overstap van energieleverancier bespaart het gezin jaarlijks circa 280 EUR.

Vlaming durft te veranderen

De Vreg peilt jaarlijks naar het energiegedrag van 1.000 Vlaamse gezinnen en 1.000 Vlaamse ondernemingen. “Het is belangrijk dat de gezinnen en de bedrijven actief, betrokken en alert zijn op de energiemarkt. Alleen zo kunnen ze de gewenste resultaten van de energieleveranciers bekomen”, aldus Dirk Van Evercooren van de Vreg. Als voornaamste resultaat uit de bevraging blijkt dat 63% van de Vlamingen reeds van energieleverancier is veranderd. Anders verwoord: 6 op de 10 Vlamingen durfde de stap te nemen één van de klassieke energieleveranciers te verlaten voor een nieuwe energieleverancier. De 63% ligt 8% boven het gemiddelde van 2014. In totaal wisselde een Vlaams gezin reeds 1,8 keer van energieleverancier.

Bovenstaand percentage ligt nog hoger bij Vlaamse ondernemingen, aangezien de kostprijs voor deze spelers meer doorslaggevend is. Tussen januari en september 2015 stapten bijna 20% van de ondernemingen over voor elektriciteit. Voor aardgas lag dit percentage op circa 23%. Vooral grote energiespeler Electrabel blijkt daaronder te lijden. Luminus, de huidige nummer 2 op de Vlaamse energiemarkt, blijkt minder te profiteren van de leegloop bij Electrabel. Vooral Essent, Lampiris, Eneco en Nuon genieten voordeel van de toename van het lef van Vlaamse gezinnen en ondernemingen om van energieleverancier te veranderen. Volgens Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SPA), heeft de consument de voorbije maanden massaal ontdekt dat de prijzen energie vergelijken de makkelijkste en snelste manier is om te besparen op de energiefactuur.

Gemiddelde besparing?

Uit de statistieken blijkt daarenboven dat durven veranderen loont. Voor elektriciteit besparen gezinnen circa 83,50 EUR door van energieleverancier te veranderen. Voor aardgas ligt deze besparing op plus minus 200 EUR. Voor bedrijven liggen deze jaarlijkse besparingen nog hoger: gemiddeld 727 EUR voor elektriciteit en 843 EUR voor aardgas.

Onderzoekers polsten ook naar de voornaamste reden van wijziging van energieleverancier. Zoals hierboven reeds uit de mededeling van minister Van den Bossche bleek, is vooral de jaarlijkse besparing op de energiefactuur een doorslaggevende factor. Vlaamse gezinnen blijken daarenboven ook aandacht te hebben voor het groene karakter van de energie. Wanneer gezinnen en ondernemingen de keuze hebben uit groene stroom tegen een licht hogere prijs of goedkopere grijze stroom, blijkt het gros de groene stroom te verkiezen. Een betere service en dienstverlening blijkt de derde beweegreden te zijn.

Meer Vlamingen wisselen van energieleverancier
4 (80%) 1 recensies