Hoeveel besparen zonnepanelen nu echt?

zonZowel in Nederland als België is het aantrekkelijk om energie op te wekken via zonnepanelen. Ondanks het feit dat beide landen pakweg meer regen dan zon kennen in het jaar, kan de investering in zonnepanelen op jaarbasis honderden euro’s doen besparen. Hoeveel kost een investering in zonnepanelen? En hoeveel winst haal je er op het einde van de rit uit?

Basisbegrippen van zonnepanelen

Het vermogen van zonnepanelen wordt steeds uitgedrukt via Wp (Wattpeak). Dit begrip staat symbool voor het vermogen dat wordt opgeleverd. Via vervolgens het begrip kilowattuur (kWh) kan de jaarlijkse opbrengst berekend worden.

Weten wat zonnepanelen kosten? Ontvang 5 gratis offertes

Aankoop zonnepanelen

Alles start met de aankoop van zonnepanelen. De prijs van een dergelijke investering is steeds afhankelijk van het vermogen van de zonnepanelen. Een zonnepaneel van één vierkante meter (1m2) levert jaarlijks circa 80 kWh aan elektriciteit op. Installeer je met andere woorden op je dak 10m2 aan zonnepanelen, dan wekken deze samen 800 kWh op. Firma’s gespecialiseerd in de plaatsing van zonnepanelen werken rond de prijs van  € 2,00/Wp (inclusief BTW). Per 1.000 Wp is de investering dus een goede € 2.000.

Sommige gemeenten en provincies geven nog steeds een aanmoedigingspremie voor het plaatsen van zonnepanelen. Tussen 2012 en 2013 was er ook een federale tegemoetkoming voor gezinnen die besloten de stap naar zonnepanelen te zetten. Door de overheidstekorten is deze tegemoetkoming echter in de zomer van 2013 geschrapt.

En nu?

Eens de zonnepanelen zijn geplaatst, is het vooral belangrijk om zoveel mogelijk zonlicht aan te trekken. Installateurs kiezen daarom steeds voor de optie om zonnepanelen naar het Zuiden te richten. Uit cijfermateriaal van de installateurs blijkt  1.000 Wp aan vermogen per jaar 900 kWh opbrengst op te leveren. Liggen de zonnepanelen niet naar het Zuiden gericht? Dan zal de jaarlijkse gemiddelde opbrengst iets lager liggen.

Schets: een doorsnee Nederlands en Belgisch gezin van vier personen verbruikt jaarlijks 3500 kWh.
Kostprijs verbruik (koers aan € 0,14 per kWh): 3500 x € 0,14 = € 490,00 jaarlijks aan elektriciteitskosten.
Eigen opgewekte energie (met dakbedekking van 10m2): 800 kWh x € 0,14 = € 112,00 jaarlijkse besparing.
Winst op lange termijn: globaal gezien is de investering dus terug verdient na bijna 18 jaar. Vanaf het 18de levensjaar van de zonnepanelen, leveren ze dus pure winst op.

Tip: angst om niet alle zelf opgewekte energie te zullen gebruiken? Geen probleem. Je kan steeds de opgewekte energie teruggeven aan het elektriciteitsnet. Aan het einde van het jaar wordt dan de verbruikte energie verrekend/gesaldeerd met de teruggeven elektriciteit. Tot 5.000 kWh per jaar verrekent de energieleverancier rechtstreeks het energieverbruik. Enkel voor gezinnen die meer dan 5.000 kWH jaarlijks terug leveren, is er een aparte terugleveringsvergoeding.

Hoeveel besparen zonnepanelen nu echt?
2.9 (58%) 10 recensies