Groene stroom kost je meer?

Groene StroomDe bijdrage aan het milieu en uiteindelijk lagere persoonlijke energiefactuur heeft ook zijn negatief kantje. Uit onderzoek blijkt dat de kostprijs van groene energie tussen 2008 en nu meer dan verviervoudigd is. In 2008 kostte het opwekken van groene energie zo’n 228 miljoen euro. Eind 2012 was het kostenplaatje goed voor een verviervoudiging van dat bedrag. Tijdens 2013 zouden we afstevenen op een record boven de 1 miljard euro.

Is Groene stroom duurder?

Zo blijkt althans uit cijfers van het Vlaamse adviesorgaan SERV. Het kostenplaatje van zonnepanelen, windmolens en biomassacentrales zou voor het eerst in zijn geschiedenis boven de 1 miljard euro uitkomen. Deze kosten worden door de energieleveranciers doorgerekend aan de elektriciteitsverbruikers. Zijnde: de gezinnen, de kmo’s en internationale bedrijven. In de praktijk lijken echter vooral de eerste twee op te draaien voor dit hogere kostenplaatje. Gemiddeld betaalt een gezin tussen de 80 en 120 euro extra voor groene stroom.

Een verklaring
Hoe kan het überhaupt dat groene stroom meer kost? Is groene stroom niet steeds goedkoper dan traditionele elektriciteit? Het grootste gedeelte van de energiefactuur wordt eigenlijk niet bepaald door de werkelijke energiekost, maar door distributietarieven. Uit de cijfers blijkt dat 43% van de totale factuur gevormd wordt door zulke distributietarieven, lees de vergoeding die netbeheerers aanrekenen om de stroom tot in huis te brengen. Vooral het Vlaamse subsidiesysteem voor groene energie zou hierbij zijn duit in het zakje doen. De groene stroomcertificaten, die eigenlijk willen bijdragen tot een duurzame en groene manier van energie opwekken, zijn een tikkende tijdbom die wordt doorgegeven van generatie op generatie. Netbeheerders zijn verplicht om deze certificaten op te kopen aan een vastgestelde prijs, en rekenen dit vervolgens simpelweg door aan de eindgebruikers. “Distributienetbeheerders zitten nu al met een enorm overschot aan certificaten die zij op de markt niet kwijt kunnen, die verplicht moeten bijhouden van de minister en daardoor vroeg of laat zullen moeten doorrekenen in de distributietarieven. Dit zal de Vlaamse energiefactuur nog verder doen stijgen op termijn,” aldus een analist.

Toekomst
Het probleem ging ook Vlaams energieminister Freya Van den Bossche niet ongemerkt voorbij. Reeds in 2012 hervormde ze de subsidies op zonnepanelen omdat de kosten de pan uitswingden. Aan lopende overeenkomsten en toekenningen wordt echter niet geraakt, waardoor mensen met royale subsidies deze nog zullen blijven ontvangen tot 2020. Tot en met dan zullen dus de kosten voor groene stroom zeker blijven stijgen. Vooral het feit dat een daling van de werkelijke energiekost totaal geen effect heeft op wat de eindgebruiker betaalt, baart critici zorgen. “We moeten de subsidies voor oudere zonnepanelen herbekijken”, aldus Pascal Vermeulen, directeur van Climact. “In het Verenigd Koninkrijk bestaat al een systeem waarmee de overheid dit soort maatregelen kan terugdraaien. Waarom zou het dan bij ons niet kunnen?”

Op termijn blijft het echter vanuit persoonlijk oogpunt aantrekkelijk om te investeren in een ecokrediet. Zulke groene investeringen worden door banken vaak ‘voordeliger’ behandeld dan klassieke leningen. Handig hulpmiddel om de mogelijkheden op de Belgische markt te vergelijken is www.forento.be een website met een objectief overzicht van alle lopende Belgische financiële producten.