Eni lanceert eigen thermostaat

Eni lanceert eigen thermostaatEnergieleverancier Eni heeft recent een eigen thermostaat genaamd Anna gelanceerd. Dankzij Anna kunnen gebruikers tot circa 15% aan energie op jaarbasis besparen. Anna is immers niet alleen slim en zelf reflecterend, ze houdt daarenboven rekening met de weersverwachtingen. Eni is daarmee de eerste Belgische energieleverancier die een eigen revolutionaire thermostaat ontwikkelt. Loont Anna de moeite, of is het eerder een verloren kost?

Zie hier: Anna, de thermostaat

“Eni wil méér doen dan enkel gas en stroom leveren. We willen onze klanten ook beter leren omgaan met hun energie in huis,” aldus Jan Dobbenie van Eni. Vanuit die gedachte lanceerde Eni haar eigen thermostaat Anna. Anna moet ervoor zorgen dat de temperatuur in uw woning perfect afgestemd is op uw dagritme. Daarenboven houdt Anna automatisch rekening met de weersverwachtingen, waardoor in geval van een aangekondigde hitte- of koudegolf de thermostaat per direct kan worden bijgesteld.
Het principe van Anna is heel eenvoudig: u maakt zelf via Anna een schema waardoor de thermostaat weet hoe uw gebruikelijke weekroutine er uit ziet. Bijvoorbeeld: Thomas en Sofie zijn een getrouwd stel. Elke ochtend vertrekt Thomas om 7u naar het werk. Sofie vertrekt een uurtje later, rond 8u. In plaats van te onthouden wie wanneer de thermostaat uit plaatst, doet Anna dit vanaf nu automatisch. Komt Thomas vervolgens tegen 17u thuis? Dan zorgt Anna er voor dat de woning reeds aangenaam verwarmd is. Wanneer u onverwacht zou moeten overwerken, of plots eerder thuis bent, kan u dit aan Anna via de smartphone of tablet laten weten zodat respectievelijk de thermostaat later of eerder wordt aangezet. Handig is de geo-fencing functie, een tool die werkt op basis van een trackingssysteem. Wanneer u met andere woorden de thermostaat nadert, stelt Anna dit automatisch vast waarna Anna de afstand berekend tot wanneer u thuis bent. De rest gebeurt vanzelf.

Anna is niet alleen slim, maar ook zelf reflecterend. Anna leert op termijn de woning ‘kennen’, waarna ze zelf kan berekenen hoe lang het duurt om de woning op te warmen tot een aangename temperatuur. Zoals hiervoor reeds gesteld, houdt Anna ook rekening met de verwachte weersomstandigheden en effectieve buitentemperatuur#

Comptabiliteit Anna

Jammer genoeg is Anna niet compatibel op alle ketels. Anna kan worden geïnstalleerd op een verwarmingsketel met aan/uit-regeling en op een modulerende ketel (dit zijn alle gascondensatieketels), op voorwaarde dat deze laatste compatibel is met het communicatieprotocol Opentherm. Een nadeel van Anna is de professionele installatie. Volgens energieleverancier Eni kan uitsluitend een professionele installateur Anna in een bestaande verwarmingsinstallatie aanbrengen. Indien nodig bestaat immers het risico dat er geschoven behoort te worden met weerstanden, verbindingen en parameters. Meer nog, een bestaand systeem van buienvoelers of systeem van zonne-energie kan in de keten moeten worden aangebracht. Tussen Anna en de verwarmingsketel moet een bijkomend toestel van Eni, zogenaamd ‘de smile’ worden geïnstalleerd. Deze smile vormt het toestel dat in verbinding staat met alle high tech toepassingen, zoals de opties via smartphone of tablet.

Voor wat, hoort wat

Door Anna te installeren in uw woning, zou u volgens Eni circa 15% op uw jaarlijkse energiefactuur kunnen besparen. Theoretisch gezien zou dit effectief mogelijk zijn, maar vanuit praktisch oogpunt zal de installatie minder op jaarbasis besparen. De meeste mensen laten immers niet de hele dag automatisch hun thermostaat aan op 20 of 21 graden, maar werken reeds via een automatisch thermostaat voor bepaalde tijdsintervallen of via warmtevoelers. De kans dat u dan ook de hele investering terugverdient, is dan ook klein. De prijs van Anna varieert afhankelijk of men al dan niet klant is bij Eni. Eni hanteert 59 EUR als aankoopprijs van Anna, te vermeerderen met 99 EUR voor de installatie. De maandelijkse abonnementsdienst die toegang geeft tot coaching over hoe omgaan met energie en een online platform, bedraagt 3,99 EUR mits men klant is bij Eni. Voor niet-klanten wordt een tarief van 7,99 EUR gehanteerd.

Simulatie:

Voorbeeld 1: Thomas en Sofie zijn een getrouwd stel die wonen op een appartement in de stad. Hun gemiddeld jaarlijks verbruik aan energie is 3.000 kWh. Becijferd aan een gemiddeld tarief van 0,22 EUR, komt dit neer op 660 EUR. Thomas en Sofie brengen geen slimme thermostaat aan, maar gebruiken verder hun klassieke thermostaat. Ze betalen op het einde van het jaar dus 660 EUR aan energie.

Voorbeeld 2: Thomas en Sofie zijn klant bij Eni en besluiten Anna in hun energienet te installeren. Globaal gezien verbruiken Thomas en Sofie 660 EUR aan energie op jaarbasis. Deze kost behoort vermeerderd te worden met de aankoop- en installatieprijs van Anna (59 EUR aankoopprijs + 99 EUR installatie + (3,99 EUR x 12) 47,88 EUR abonnementskosten) ten bedrage van 205,88 EUR. Dankzij deze installatie kunnen Thomas en Sofie in de praktijk 10% besparen op hun energiefactuur. Voor jaar X betalen Thomas en Sofie +- 800 EUR (660 EUR + 205,88 EUR – 66 EUR) aan energie voor hun verbruik plus aankoop van Anna. Het is pas vanaf jaar twee dat de kostprijs van Anna daalt.

Voorbeeld 3: Thomas en Sofie zijn geen klant bij Eni, maar besluiten toch Anna in hun energienet te installeren. Globaal gezien verbruiken Thomas en Sofie 660 EUR aan energie op jaarbasis. Deze kost behoort vermeerderd te worden met de aankoop- en installatieprijs van Anna (59 EUR aankoopprijs + 99 EUR installatie + (7,99 EUR x 12) 95,88 EUR abonnementskosten) ten bedrage van 253,88 EUR. Dankzij deze installatie kunnen ze in de praktijk 10% besparen op hun energiefactuur. Voor jaar X betalen Thomas en Sofie +- 848 EUR (660 EUR + 253,88 EUR – 66 EUR) aan energie voor hun verbruik plus aankoop van Anna.

Conclusie

De kans dat de jaarlijkse besparing de totale installatiekost terugverdient, is bijgevolg klein. Pas na enkele jaren wanneer het jaarlijks verbruik daalt en u de aanvankelijke investeringskost terugverdient heeft, kan u starten met winst maken. Anna blijkt dus vooral een gadget te zijn. Bent u geboeid door informatica en high tech? Dan zal Anna u wellicht kunnen bekoren. Bent u daartegenover uitsluitend op zoek naar de goedkoopste energieoplossing op de markt? Dan zal het sop de kool niet waard zijn.

Eni lanceert eigen thermostaat
4 (80%) 3 recensies