Gemakkelijk Energie Besparen in huis

De grootste hap uit het maandelijkse gezinsbudget gaat nog steeds naar energie. En wist je dat 70% van die kosten alleen al gespendeerd wordt aan verwarming? Door de verwarming dus een graadje minder te draaien en iets bewuster om te gaan met energie, kan je zo op jaarbasis honderden euro’s besparen. Via enkele concrete voorbeelden kan je zo thuis aan de slag met energie besparen.

Tips om energie te besparen in huis

1. Verlichting: verlichting, we kunnen niet zonder. Ooit al één avond doorgebracht zonder één enkele lamp ontstoken te hebben? Verlichting is niet alleen functioneel, maar wordt ook vaak gebruikt voor sfeer en gezelligheid: een leuk sfeerlampje aan in de woonkamer, de tuinverlichting een uurtje langer doen branden zodat het bezoek wat langer blijft etc. Omdat de verlichtingsmarkt nooit stil staat en continu innoveert, doe je er goed aan de laatste lichttrends op te volgen. Niet alleen dan qua design en uiterlijk, maar vooral qua prestaties en verbruik. De gewone gloeilamp is anno 2013 ook bijna compleet vervangen door de spaarlamp.

2. Ga bewust om met energie, energie vergelijken kan daarbij helpen. Met elektriciteit maken we ons leven een stuk eenvoudiger: we mixen de soep, geven de woning nog een extra stofzuigbeurt, warmen snel wat water op etc. Wist je dat deze toestellen stuk voor stuk veel energie en elektriciteit verbruiken? Waarom dan niet eens terug denken aan de gewone mens pakweg 30 à 40 jaar geleden? Toen was er helemaal geen staafmixer of hogedrukreiniger, maar moest iedereen het doen met de hand en een gewone waterslang. Idem zou je al tientallen euro’s kunnen besparen door simpelweg de verwarming dicht te draaien in de kamers waar niemand aanwezig is. Inderdaad, het is leuker dat je een warme kamer in kille wintermaanden betreedt. Maar wat is het verschil met tien minuutjes extra te wachten en op die onnodige uren verwarming te besparen, wanneer je net hetzelfde resultaat bereikt? Bewust omgaan met energie kan je leren.

3. Is je verwarmingsketel al voorbij zijn 20ste of 25ste verjaardag? Maak dan misschien eens de switch naar een hoogrendementsketel. Deze hoogrendementsketels recupereren in tegenstelling tot gewone verwarmingsketels een deel van hun energie, waardoor ze energieverlies tot een minimum beperken. Een klassieke verwarmingsketel verwarmt het water tot een temperatuur tussen de 70° en 90°. Een hoogrendementsketel verwarmt het water tussen de 30° en 70° en herbruikt bovendien nog eens een deel van zijn verbrandingsgassen. Met een nieuwe verwarmingsketel kan je zomaar tussen de 20 en 40% energie besparen!

4. Isoleren, isoleren, isoleren. Het klinkt cliché, maar klopt wel degelijk. De meerkost van een goeie isolatie tijdens de aankoop of verbouwing van je woning, haal je er gegarandeerd op het einde van de rit uit. Door de vele belastingverminderingen en premies kan je echter tegenwoordig ook milieu- en portemonneevriendelijk isoleren. Niet te vergeten is ook de meerwaarde in geval van een verkoop. Elke woning die verkocht wordt in België krijgt een unieke EPC-waarde, laat ons zeggen rapport inzake energieverbruik. Des te energievriendelijker je woning ,des te eerder geïnteresseerde kopers een bod zullen uitbrengen.

Gemakkelijk Energie Besparen in huis
5 (100%) 1 recensies