Energie besparen volgens Belgische minister

Energie besparen volgens Belgische ministerWe moeten het toegeven. Vlaams minister voor energie Turtelboom tips horen geven om overvloedig stroomverbruik tegen te gaan, we hadden het nu niet verwacht. Bij de start van van de ‘Off-on’-campagne gaf Minister Turtelboom echter wel een aantal eenvoudige tips om nutteloos stroomverlies tegen te gaan. De ene tip al iets eenvoudiger dan de andere, maar allen even effectief bij het energie besparen.

Net als vorig jaar kan er dit najaar mogelijks weer sprake zijn van een stroomtekort in België binnen de piekuren 17 en 20u. Wanneer dit stroomtekort te groot wordt, zullen bepaalde gebieden tijdelijk van stroomtoevoer worden afgesloten (ookwel het ‘afsluitingsplan’ genoemd). Dergelijke afsluitingshandelingen zijn evenwel niet nodig wanneer iedereen iets milieubewuster met energie omgaat. Met de sensibiliseringscampagne ‘Off-on’ hoopt de regering de burger iets milieubewuster te maken. “Als we samen inspanningen leveren, kunnen we problemen voorkomen, zonder aan onze levenskwaliteit in te boeten”, aldus minister Turtelboom.

Energie besparen, enkele tips

Minister Turtelboom gaf enkele gepaste tips om overtollig stroomgebruik tegen te gaan:

1. Ga vroeger slapen. Wanneer elke Belg een uurtje vroeger zou gaan slapen, besparen we elke dag 20% van het totale stroomgebruik. Met een dekentje en gezelligheid met vrienden en/of partner, hoef je niet urenlang voor de buis te zitten. In Japan is dit gegeven niet nieuw. Reeds in 2012 lanceerde de Japanse regering een campagne om burgers aan te moedigen vroeger in bed te kruipen en eerder op te staan. Geen stress voor asociaal en eenzaam gedrag. Vanaf de zomermaanden kan je weer urenlang buiten sociaal contact opzoeken.

2. Draag een laag meer. Wanneer het najaar nadert, plaatsen de meeste mensen automatisch de verwarming een graad hoger. Een goede kamertemperatuur bevindt zich echter tussen de 18 en 21 °C. ’s Nachts mag deze temperatuur dalen tot 16 °C. Met elke graad die u minder zet, bespaart u een goede 6% op uw energiefactuur. Bijvoorbeeld 1: Pieter en Lieke spenderen per 6 maand een goede 800 EUR aan energie. Normaal gezien plaatst Pieter in het najaar telkens de verwarming op 22 °C. Gelet op de aanmoedigingen van de regering (en de eigen portemonnee) besluiten ze de verwarming standaard op 20 °C te plaatsen. Op die manier besparen Pieter en Lieke 12%, oftewel 96 EUR.

3. Belet warmteverlies. Warmte zoekt zijn uitweg via de openingen van het huis. Hebt u problemen met de isolatie van uw ramen? Zorg dan dat er geen warmte via deze openingen naar buiten gaat. Idem wat betreft een brievenbus in uw voordeur. Door een spons in de brievenbus te leggen, verhindert u dat er overvloedige warmte naar buiten gaat.

4. Was niet op te hoge temperaturen. Voor de dames onder ons: de tijd van té heet wassen is voorbij. Vandaag de dag zorgen bijna alle wasmachines voor een perfect resultaat op 40 °C, zelfs wanneer u met ecologische wasmiddelen werkt. Wassen op 60 °C verbruikt circa dubbel zoveel energie als wassen op 40 °C. Probeer ook halve wasmachines te vermijden. Of uw wastrommel nu volledig of slechts halfvol is, de energiefactuur zal even hoog zijn.

5. Zet regelmatig de ramen open. Het klinkt contradictorisch en toch, het werkt. Als je je huis beter wil verwarmen, moet je regelmatig de ruimte verluchten. De temperatuur van een woning warmt immers sneller op in een droge ruimte. Kies daarom voor de oplossing om uw huis twee keer per dag gedurende 10 minuten te verluchten. Op 10 minuten tijd is het hele luchtruim ververst zonder al te veel warmteverlies. Laat echter niet de hele dag het raam openstaan. De hele dag door verluchten zorgt immers voor onnodig veel warmteverlies, zonder meer rendement.