Eiland functioneert volledig op hernieuwbare energie

Eiland functioneert volledig op hernieuwbare energieEen land waar alleen energie wordt benut dat geproduceerd is via duurzame energiebronnen. Het lijkt de uitvinding van de eeuw. En nochtans het bestaat. Het Spaanse El Hierro, op de Canarische archipel wordt het eerste eiland ter wereld dat compleet draait op hernieuwbare energie. De bewoners van het eiland zouden op die manier samen jaarlijks 40.000 vaten olie besparen.

Een volledig eiland op hernieuwbare energie?

Het eiland zal de hernieuwbare energie halen uit een windmolenpark dat gekoppeld is aan een vulkaankrater voor hydro-elektriciteit. Op die manier worden de 10.500 inwoners van het eiland permanent van groene energie voorzien, zonder invoer van energie van buitenaf. Het consortium dat het windmolenpark zal exploiteren, Gorona del Viento voerde onlangs een laatste test uit met vijf windturbines. Vooral de steile hellingen en bijgevolg felle wind houden het windmolenpark permanent draaiende. Maar ook op windstille dagen hoeft het eiland zich niet druk te maken. El Hierro beschikt over een hydraulisch systeem dat water oppompt naar de krater op 700 meter hoogte. Door het water te laten vallen naar een lager gelegen bassin, kan er via waterkracht extra energie opgewekt worden. Ook het pompsysteem zou binnenkort volledig draaien op hernieuwbare energie.

Wanneer de plannen mislopen heeft El Hierro nog steeds een stok achter de deur. De autoriteiten gaven aan niet terughoudend te zijn om de vandaag de dag functionerende dieselcentrale te gebruiken in geval van nood. Zij het enkel in noodgevallen. Het idee is immers om ’s werelds eerste landsgedeelte te worden dat volledig autonoom energie kan opwekken. Alle inwoners van het eiland samen zouden in totaal op jaarbasis 40.000 vaten olie besparen. Ook de uitstoot van CO2 zal drastisch terugvallen: min 18.700 ton. De autoriteiten denken er ook aan om de 6.000 voertuigen die het eiland telt te vervangen door elektrische voertuigen. Een akkoord met de Frans-Japanse autoconstructeur Renault-Nissan moet vormgeven aan het plan. Uiterlijk tegen 2020 zou het eiland volledig fossiele brandstof vrij zijn. Dat het idee van El Hierro aanslaat bewijst de externe belangstelling. Na zijn aankondiging kreeg de overheidsdelegatie meteen bezoek van delegaties uit de Nederlandse Antillen, Indonesië, Hawaï, Japan en Denemarken over de vloer. “De wereld telt ongeveer 600 miljoen eilandbewoners, het potentieel om hun hernieuwbare energie te leveren, is enorm”, aldus Juan Manuel Quintero, CEO van Gorona del Viento.

Eiland functioneert volledig op hernieuwbare energie
4.2 (84%) 5 recensies