Eerste bedrijf dat zonne-energie in batterijen opslaat voorgesteld aan grote publiek

Eerste bedrijf dat zonne-energie in batterijen opslaat voorgesteld aan grote publiekIn Vlaanderen werd vorige week te Tongeren de eerste bedrijfsinstallatie dat zonne-energie in batterijen kan opslaan voorgesteld. De eerste bedrijfsinstallatie werd geplaatst bij InterOffice te Tongeren. “Het systeem dat bij InterOffice wordt toegepast, is dé missing link tussen de productie en consumptie van energie,” aldus een enthousiaste Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) die bij de opening aanwezig was.

InterOffice

Het concept van zonne-energie op ondernemingsniveau in batterijen opslaan werd mee uitgedacht door Patrick Poncelet, zaakvoerder van InterOffice – een onderneming gespecialiseerd in het aanbieden van kantoormateriaal. Het implementeren van zonnebatterijen is niet de eerste groene toepassing van InterOffice. In het verleden implementeerde InterOffice ook als één van de eersten zonnetrackers, zonnepanelen die mee de stand van de zon volgen. Evenwel was dit volgens Poncelet niet afdoende. “Maar, in tegenstelling tot particulieren, hebben bedrijven geen terugdraaiende meter, waardoor een groot deel van onze opgewekte energie naar het net gaat,” aldus Poncelet. “Wij krijgen daar een kleine vergoeding voor, maar betalen zelf wel tien keer meer voor de energie die we ‘s avonds zelf van het net halen. Daar wou ik een oplossing voor vinden, en zo zijn we bij een systeem van batterijen uitgekomen, waarmee we de eigen energie kunnen opslaan en later zelf gebruiken.”

Voordelen zonne-energie opslaan in batterijen

Volgens minister Tommelein zijn systemen als bovenvermelde toepassing de toekomst. “Het grote probleem vandaag is dat particulieren en bedrijven die zelf via zonnepanelen of windmolens energie opwekken, er niet altijd gebruik van kunnen maken”, aldus Tommelein. “Op het moment van productie zitten ze op het werk, en op het moment van consumptie is de zon ondergegaan. Met batterijen die de energie opslaan, kunnen we de missing link invullen tussen lokale productie en consumptie.” Volgens de minister is het systeem dat bij InterOffice is ontwikkeld, klaar om uit te rollen op grote schaal. “De voordelen van dit model zijn niet te overzien. We moeten er zoveel mogelijk huizen en bedrijven mee uitrusten, zoals dat met de zonnepanelen is gebeurd. Batterijen maken ons minder afhankelijk en zullen de elektriciteitsprijzen doen dalen.”

Het systeem van Poncelet en InterOffice heeft met andere woorden meerdere voordelen. Zo zorgt het voor (een):

– verlaging van de energiekost. Waar men voordien altijd was aangewezen op de marktprijs van energie op momenten dat men geen eigen energie meer ter beschikking had, hoeft men door het systeem geen eigen energie te verkopen en opnieuw aan te kopen. De niet-benutte energie wordt opgeslagen in de batterijen.

– wegdenken kerncentrales. Volgens berekeningen zou het voorzien van 1 miljoen batterijen die elk 1 uur per dag energie afgeven, ervoor zorgen dat er geen kerncentrales meer noodzakelijk zijn.