De Centrale Verwarming

Al babbelend over energie en besparen, zal waarschijnlijk de naam ‘CV’ al snel vallen. Maar wat is een CV precies? En hoe kan je een CV kopen? Energiekampioen.be geeft je een korte inleiding in de wereld van centrale verwarming en verwarmingsbronnen.

Hoe werkt de Centrale verwarming?

De afkorting ‘CV’ of ‘C.V.’ staat voor Centrale Verwarming. De centrale verwarming is op zich een verwarmingssysteem dat de nodige warmte afgeeft voor het verwarmen van de woning. De nodige energie wordt opgewekt op een centrale plaats, vandaar ‘Centrale’ verwarming, en uiteindelijk overgebracht naar alle vertrekken waar de warmte nodig is. De meest gekende toepassing van de centrale verwarming, zijn de klassieke radiatoren. Deze worden voorzien van warmte via water- of stoomleidingen, en geven op hun beurt uiteindelijk warmte af in de vertrekken. Meestal staat de centrale verwarmingsketel in de garage of een afzonderlijke plaats. Deze ketel is aangesloten op het buizenstelsel van de woning en wordt warm water doorheen de verschillende vertrekken van de woning gepompd. De eigenlijke opwarming van het water gebeurt via gas. Globaal gezien kan er niet echt één type qua cv ketel onderscheiden worden. De verschillende cv ketels hebben allemaal een verschillende capaciteit en bestemming. Nader informeren in geval van aankoop bij verkopers is dus de boodschap.

Het kernidee achter centrale verwarming  is dat alle warmt wordt opgewekt op één centrale locatie. Het principe van een centrale verwarmingsplaats ontstond al tijdens de Romeinse periode. Nochtans was het wachten tot de komst van de Industriële revolutie en de technologische ontwikkelingen, vooraleer het ook op grote schaal werd toegepast. Dankzij de komst van steenkool, aardolie en aardgas konden consumenten zich voorzien van warmte wanneer het voor hen uitkwam. Het verwarmen van een vertrek, laat staan een bedrijfsgebouw of kantoor via een houtvuur of kachel was onmogelijk. Niet alleen omdat elke plek een afzonderlijke verwarmingsbron moest hebben, het was ook onmogelijk om onmiddellijk de vereiste warmte te vergaren. Houtvuren of kachels moesten op warmte komen. Tijd die vaak broodnodig was voor andere zaken, en dus verloren investeringen. Echter dankzij de komst van de centrale verwarming werd bovenstaand probleem eenvoudig opgelost.

Hoewel centrale verwarming een veilige toepassing is, moeten ook cv ketels onderhouden worden. Verwarmingsinstallaties op gas (aardgas, butaan, propaan) moeten krachtens de Vlaamse overheid elke twee jaar een onderhoud krijgen. Voor installaties op stookolie en vaste brandstof (hout, pellets, steenkool…) geldt deze verplichting zelfs jaarlijks. Deze onderhoudsverplichting geldt enkel voor het globale cv systeem, en niet voor individuele toestellen (zoals een kachel). Toch doe je er als oplettende consument niet slecht aan om ook deze regelmatig te laten controleren.

De Centrale Verwarming
4.5 (90%) 2 recensies