Change your look, save the earth

Willen we de klimaatverandering tegengaan en de toekomstige generatie een zuivere toekomst garanderen, dan zullen we ons casualer moeten kleden volgens onderzoekers. Althans dat is de conclusie van onderzoekers  aan de Lancaster University. Wanneer we maatpakken en korte jurken inruilen voor dikkere pulls en warme blouses, hoeven we de verwarming minder hoog te zetten en minder energie te verspillen.

Kleding en energie besparen

In plaats van ons dag na dag op te kleden voor het werk, zouden we beter eens in jeans en pull naar het werk gaan. Niet zo een fraai zicht, maar wel beter voor het milieu. Zo hoeven we minder te verspillen aan energie, en hebben we het toch even warm. De temperatuurvermindering op het werk kan bijdragen tot een duurzamer milieu. Onze dresscode moeten we echter niet alleen op het werk aanpassen. Door thuis de gepaste kledij aan te trekken, in plaats van telkens de verwarming een graad hoger te plaatsen, besparen we immens veel op jaarbasis.  Niet alleen qua energieverspilling, maar ook in de portemonnee. Energie is immers één van de grootste uitgavenbronnen van gezinnen op jaarbasis.

Momenteel zijn de verwarmingsinstallaties op kantoren zo ingesteld dat het een aangename omgeving is voor mensen met lichte kledij aan, lees de mooie maatpakken, lichte hemden en dunne blouses. Werkgevers zouden dit eenvoudig kunnen verwezenlijken door de kledijvoorschriften aan te passen. Ook in de warmere landen. Daar kunnen de mensen best lichtere kledij aandoen en hun hemd en das thuis laten, zo kunnen we de airco ook eens afzetten,” aldus professor Elizabeth Shove.

Volgens de onderzoekers is 22 graden Celsius de perfecte temperatuur, ongeacht de weersomstandigheden buiten. Dat is in veel kantoren voor het moment niet het geval. Meestal wordt de temperatuur in geval van regen of sneeuw ettelijke graden hoger geplaatst, om werknemers een warm, knus gevoel te geven. In zomermaanden wordt er dan weer gretig gebruik gemaakt van de airconditioning. Ook voor elektrische apparaten staat de verwarming het best op 22 graden Celsius. Dat ons energieverbruik drastisch moet aangepast worden, was al langer bekend. Investeren in groene energie, afkomstig uit duurzame energiebronnen, is één van de mogelijkheden daartoe. Door in onze kleerkast enkele eenvoudige wijzingen aan te brengen, kunnen we ook op milieuvlak ons steentje bijdragen.