Brand in Tihange 3 legt vierde kernreactor stil in België

Kernreactor Tihange 3 ligt momenteel stil door een brand binnen de hoogspanningspost die de centrale verbindt met het hoogspanningsnet van Elia. Hoe de brand zou zijn ontstaan, en wat de herstellingsduur zal zijn blijft voorlopig nog onduidelijk.

Tihange 3 is door de brand de vierde reactor die momenteel wordt stilgelegd in België. Doel 3 en Tihange 2 lagen al stil na vaststelling van scheurtjes binnen de reactoren. Doel 4 viel daarop stil in augustus na een poging tot sabotage. Elke reactor zou goed zijn voor meer dan 1.000 megawatt aan elektriciteit. Netbeheerder Elia reageerde geruststellend op het stilleggen van Tihange 3. Volgens de verklaring zou er geen onmiddellijk effect zijn van het stilleggen van de reactor. “De belasting van het net ligt immers lager op zo’n dag,” aldus woordvoerster Barbara Verhaegen. “We zijn wel heel kwetsbaar geworden door het uitvallen van Tihange 3. Er mag nu niets meer met een andere centrale gebeuren, want dan komen we wél in de problemen”, aldus de vrouw. Het feit dat de kernreactor op een zondag stilvalt, én daarenboven op een dag voor een stakingsactie zou in de praktijk tot weinig problemen kunnen leiden. Weinig ondernemingen zijn actief op een zondag, plus door de stakingsactie gaan er wellicht minder ondernemingen maandag open.

Woordvoerster Verhaegen wijst daarnaast op de aanwezigheid van een strategische voorraad dankzij het plan Wathelet. Dat plan was aanvankelijk opgesteld om de geplande kernuitstap te vereenvoudigen. “Het gaat om 850 megawatt aan energie”, aldus Verhaegen. “750 megawatt van de gascentrales van Vilvoorde en Seraing, en 100 megawatt van het vraagbeheer van zogeheten afschakelbare klanten.” Ook de invoering van energie uit het buitenland zou in noodsituaties tijdelijk het probleem kunnen verhelpen. Voorlopige staat Tihange 3 op non-actief tot dinsdag. Hoe lang de eigenlijke herstelling op zich zou laten wachten en wanneer de kernreactor weer effectief aan de slag zou kunnen gaan, zou binnenkort in een nieuwe persmededeling bekend gemaakt worden.

Brand in Tihange 3 legt vierde kernreactor stil in België
4.5 (90%) 2 recensies