Besparen op warmte tijdens koude wintermaanden

Binnen enkele weken is het weer zo ver: het herfst- en winterseizoen wordt opnieuw ingezet. Tijdens die maanden daalt telkens de temperatuur en wordt de verwarming enkele graden hoger gezet. Energiekampioen.be somde enkele manieren en tips op waarmee je kan besparen door de verwarming een paar graden lager te plaatsen.

Enkele tips voor het besparen van warmte

De verwarming een paar graden lager plaatsen zorgt automatisch voor een verlaging van de energiefactuur. Door het volgen van enkele simpele tips kan je op jaarbasis bijna honderd euro besparen zonder kou te hoeven lijden.

1. Maak gebruik van het effect van weerkaatsing: radiatoren geven warmte af in een rechte lijn. Door de radiator te plaatsen aan een buitenmuur of muur van een onverwarmde ruimte, gaat veel van de gecreëerde warmte verloren. Opteer daarom voor een radiatorfolie achter de radiator. Het weerkaatsingseffect stuwt de warmte weer de kamer in.

2. Maak gebruik van rolluiken en gordijnen. Laat tegen het vallen van de avond de rolluiken naar beneden. Op die manier vermijd je dat er koude avondtocht langs gaatjes en spleetjes het huis binnendringt. Maak je al gebruik van rolluiken of gordijnen ’s avonds? Kijk dan even na of ze de juiste afmetingen hebben. Qua breedte moeten de rolluiken en gordijnen minstens de hele breedte van het raam in beslag nemen. Qua hoogte zou het rolluik of gordijn moeten uitkomen tot net aan of over de rand van het raam. Vermijd te lange gordijnen die over het verwarmingselement vallen, opwarming en brand zijn immers snel gebeurd.

3. Niet alleen de reëele warmte, maar ook de emotionele beleving beïnvloed de lichaamstemperatuur. Creëer een warme ruimte door dikke matten, warme kleuren en gezellige sfeerlampen. Hoe warm je het hebt wordt dus ook bepaald hoe jij de omgeving aanvoelt.

4. Een pulletje meer en de verwarming een graad lager. Wedden dat je het verschil niet zal voelen? Door ook binnen een dikkere trui te dragen, hoef je de kamer niet naar tshirt-temperatuur op te warmen en bespaar je op verwarming. Idem kan ook het gebruiken van een fleece deken voor televisie wonderen doen.

5. Denk aan je voeten. Het klinkt misschien raar, maar voeten bepalen grotendeels de gevoelstemperatuur van je lichaam. In de plaats van de verwarming een paar graden hoger te plaatsen, zou je ook kunnen opteren voor een warm voetbad. Wedden dat je het sneller warmt krijgt dan door de verwarming een paar graden hoger te plaatsen?

Besparen op warmte tijdens koude wintermaanden
4 (80%) 1 recensies