Belgen nemen bekende bio-alcoholfabriek over

Recent is bekend gemaakt dat de Gentse bio-alcoholproducent Alco Bio Fuel haar capaciteit verdrievoudigd door een bestaande Nederlandse fabriek over te nemen. De overname is een positief gegeven voor de tewerkstelling van de 83 werknemers die werkzaam waren in de Nederlandse fabriek en waarvan de tewerkstelling mogelijk in het gedrag kwam, alsook het klimaat en de energie in het algemeen.

Wat is energie opwekken door middel van bio-alcohol?

Bio-alcohol of bio-ethanol wordt verkregen door microbiële fermentatie van suikers, zoals suikerbieten, suikerriet en tarwe. Door middel van gisting ontstaat bio-alcohol die wordt toegevoegd aan benzine voor wagens. Door deze extra toevoeging kunnen auto’s tot 7 à 9% minder koolstofdioxide uitstoten. Momenteel moet benzine 4% bio-alcohol bevatten, tegen 2020 zou dit moeten stijgen naar 8,50%.

Overwinning Belgische energie markt

De huidige Gentse bio-alcoholproducent Alco Bio Fuel wordt bestuurd door de Belgische bedrijven Alcogroup, Vanden Avenne Commodities en Vandema. Door de overname van de Nederlandse fabriek kan Alco Bio Fuel haar capaciteit van 250.000 kubieke meter naar 700.000 kubieke meter per jaar opdrijven, of bijna een verdrievoudiging van de voorgaande cijfers.

De fabriek in Rotterdam stond te koop aangezien de vorige Spaanse eigenaars Abengoa, in financiële moeilijkheden zaten. Volgens Alco Bio Fuel was de Nederlandse fabriek een buitenkans. “Dit was een opportuniteit. Het is veel goedkoper een bestaande fabriek te kopen dan de capaciteit uit te breiden door zelf een nieuwe fabriek te bouwen,” aldus Charles-Albert Peers.

Voor het management en het personeel van de Nederlandse fabriek wijzigt er niets: alle 83 werknemers krijgen een plek binnen Alco Bio Fuel. De fabriek zal wel, gelet op de Spaanse financiële moeilijkheden, verbeterd worden. “Bio-ethanol maken in de Rotterdamse fabriek kost 20 procent meer dan bio-ethanol maken in onze fabriek in Gent. Dat komt doordat er te veel energie verloren gaat bij de manier waarop de Rotterdamse fabriek nu werkt. We zullen de haperingen in de komende twee jaar uit het productiesysteem halen. Daardoor zal de winstgevendheid toenemen.’

Door de overname wordt Alco Bio Fuel de op één na grootste producent van bio-ethanol in Europa,” concludeert Peers. “We voeren onze bio-ethanol uit naar zowat alle landen in Europa.” Over hoeveel Alco Bio Fuel betaalde voor de overname van de fabriek werden geen details verspreidt.