2014 gunstig jaar voor gasverbruikers

2014 gunstig jaar voor gasverbruikersOm je woning op een aangename temperatuur te houden zit er vaak maar één ding op. Je draait de verwarming een flink stuk hoger. Aan het eind van het jaar krijg je daar dan wel de rekening voor gepresenteerd: letterlijk. Wat dat betreft is 2014 een jaar dat voor vrijwel alle Nederlanders positief uitpakt. Met dank aan het warme weer bespaart de consument namelijk fors op het gasverbruik en dus op de energierekening.

2014 was extreem warm

Dat we dit jaar (tot nu toe) weinig winterse omstandigheden hebben meegemaakt zal iedereen wel beamen. Ook de keiharde wetenschappelijke data geeft dit overigens aan. het KNMI dat de temperatuur bijhoudt gaf op 10 december al aan dat 2014 het warmste jaar in drie eeuwen zou worden. Zelfs als het eind december nog gaat vriezen komen we niet meer onder dat record uit. In 2014 was alleen augustus minder warm dan gebruikelijk, terwijl bijna elke andere maand warmer was dan gemiddeld. Dat dit goed nieuws betekent voor de hoogte van de gasrekening is een logisch gevolg omdat er bij een hogere temperatuur vanzelfsprekend minder hoeft te worden gestookt.

April en oktober vooral goedkoop

Het gas dat de gemiddelde consument dit jaar minder gebruikte werd met name bespaard in de maanden april en oktober. In deze maanden was het dan ook ongebruikelijk warm. Deze maanden waren dan ook echte uitschieters waarin amper gestookt hoefde te worden.

Bijna 15 procent minder gas verbruikt

Dat we met zijn allen minder gas hebben verbruikt is inmiddels ‘officieel’ bevestigd door een aantal energieleveranciers. Zowel Essent als Eneco kwamen met dit nieuws op de proppen. Volgens Essent bespaart een gemiddeld huishouden dit jaar ruim 190 euro, waarbij wordt uitgegaan van een verbruik van 1600 kubieke meter gas. Eneco is iets voorzichtiger in haar schattingen, maar ook deze energiemaatschappij gaat uit van een forse besparing; namelijk gemiddeld 140 euro.

Wordt dit een trend?

Warm weer betekent een lagere gasrekening, dus de vraag is: was 2014 uitzonderlijk of kunnen we in de komende periode een structurele besparing op onze gasrekening verwachten? Wat dat betreft komt het goede nieuws van het KNMI. Volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut is de kans op een extreem warm jaar groot. Zelfs 300 keer groter dan 100 jaar geleden. Als er geen rare dingen gebeuren zullen we in de komende jaren dus regelmatig met lagere energierekeningen worden geconfronteerd: goed nieuws! Het leven is immers al duur genoeg.

2014 gunstig jaar voor gasverbruikers
4 (80%) 4 recensies