Zonne-energie vindt ook zijn doorwerking in gezondheidszorg

In de toekomst is het niet uitgesloten dat pacemakers op basis van zonne-energie zullen werken. Op die manier zal men nooit een nieuwe pacemaker moeten krijgen en kan men probleemloos met één pacemaker het leven door. Zo beweren althans Zwitserse wetenschappers..

Huidige toepassingen zonne-energie

Momenteel kennen we zonne-energie voornamelijk van de zonne-energie installaties die we op het dak van onze woning of van ons appartement kunnen installeren. Op die manier hoeven we niet alle energie in te voeren, maar kan men gebruikmaken van eigen opgewekte energie.

Toepassingen in gezondheidszorgen

Vanaf binnenkort zullen de toepassingen van zonne-energie wellicht nog verder gaan. De onderzoekers achterhaalden immers dat een zonnecel van 3,6 vierkante centimeter in principe voldoende energie genereert om een pacemaker draaiende te houden. Voor de analyse deden de onderzoekers onderzoek naar de hoeveelheid zonne-energie in de loop van vier seizoenen. Aangezien een pacemaker ook in de winter moet kunnen functioneren, moet er ook dan voldoende energie opgewekt worden. Is dat niet het geval, dan heeft de pacemaker weinig nut.

Momenteel gaat een pacemaker tussen de 5 en 10 jaar mee. Na de levensduur van de pacemaker dient de patiënt opnieuw onder het mes te gaan en moet het kastje (met batterij) worden vervangen. Door het inbrengen van een pacemaker die van energie voorzien wordt door zonnecellen, vermijdt men om opnieuw geopereerd te moeten worden. De pacemaker wordt continu van energie voorzien.

Voor het onderzoek deden de Zwitserse wetenschappers beroep op 32 vrijwilligers die gedurende drie weken met een bank rondliepen. Eén week in de zomer, één week in de herfst en één week in de winter. Volgens de testen genereerden de zonnecellen zelfs nog gedurende de winter 12 microwatt, terwijl een doorsnee pacemaker ‘slechts’ nood heeft aan 5 tot 10 microwatt. Tijdens de lente, zomer en herfst ligt de opgewekte energie nog vele malen hoger, waardoor dit absoluut kan werken.

Zonnecellen onder de huid

Hoewel in de test nog gebruik gemaakt werd van een verband dat op de huid werd aangebracht, is het in de toekomst de bedoeling om niets meer te zien van de zonnecellen. Een patiënt krijgt tijdens een operatie dan enkele zonnecellen ingepland, waarbij de huid het licht opvangt en vervolgens omzet in energie. Tot nu toe is het onduidelijk op welke plaats deze zonnecel of zonnecellen zal/zullen komen. Immers voor een optimaal ontvangst van zonlicht is er nood aan een ruimte die niet bedekt is met kleding, zoals bv. een hals, voorhoofd of nek.

Energiekampioen.be volgt voor jou de evoluties op vlak van groene energie in het algemeen, en zonne-energie in het bijzonder op de voet.