Zelf Energie Opwekken, hoe doe je dat?

Zelf Energie Opwekken, hoe doe je dat?Zelf energie opwekken is tegenwoordig ‘hot’. Wie graag afhankelijk wil zijn van energiemaatschappijen moet dat vooral doen, maar wie de mogelijkheden heeft om zelfvoorzienend te worden op het gebied van energie is ‘dom’ wanneer degene er geen werk van maakt. Tegenwoordig zijn er meerdere manieren om in een eigen energiebehoefte te voldoen en dus zelf energie op te wekken. Je kunt gebruikmaken van de wind (windenergie), de zon (zonne-energie) of de aarde (aardwarmte). Er zijn nog meer manieren maar deze zijn niet gangbaar of zijn wel mogelijk maar dan alleen in een collectief of als overheidsinitiatief voor de bevolking. We noemen energie uit…

…zoet-zoutgradiënten
uit golven
uit getijden
uit rivieren
uit aquatische biomassa

Maar aangezien dit artikel gaat over het opwekken van eigen energie, voor particulieren, laten we het hierbij. In het kort gaan we in op de meest voor de hand liggende mogelijkheden die jij hebt. Namelijk: Windmolens, zonnepanelen en aardwarmte.

Zelf energie opwekken met Windmolens

Een windmolen in je eigen achtertuin, dat klinkt misschien in eerste instantie onmogelijk. Want zie je het al voor je, zo’n vijftig meter hoge paal in je achtertuin? Gelijk heb je. Dat kan ook niet. Er zijn wel kleine windmolens voor particulieren tegenwoordig te koop. Men noemt dit type molens ‘Urban windmills’. Ze zijn vaak niet breder dan 10 diameter en de hoogte verschilt. Sommige zijn zo klein, dat ze prima op (platte) daken kunnen staan. Meestal levert een dergelijke molen je tot maximaal 20 kW aan vermogen. Wil je niet alleen afhankelijk zijn van de wind, dan kun je dit combineren met zonne-energie.

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn tegenwoordig hét middel om zelf je energie op te kunnen wekken. Licht wordt omgezet in stroom en heb je voldoende panelen op je dak, dan kan je complete huishouden daarop draaien. In tijden dat de zon zich minder laat zien kun je gebruikmaken van het stroomnet. Op momenten (in de zomer) dat je echter meer energie opwekt dan je verbruikt, kun je stroom terugleveren en daaraan verdienen. Als je het slim aanpakt speel je dus quitte. Een dak vol met zonnepanelen kost gemiddeld €7000,-. Wellicht kun je ook gebruikmaken van de subsidiepot voor groene energie bij je eigen gemeente. Klik hier om zonnepanelen te vergelijken en gratis een offerte aan te vragen>>

Aardwarmte

De aarde produceert haar eigen warmte. Daar kun jij gebruik van maken met een warmtepompinstallatie. De totale kosten (de pomp, aanboren van bronnen + een ruimtethermostaat) liggen in 2014 rond de €15.000,- tot €20.000,- Met een dergelijke installatie bespaar je voor de volle honderd procent op gas.

Zelf Energie Opwekken, hoe doe je dat?
4.3 (86.67%) 3 recensies