Investeringen duurzame energiebronnen slinkt

Duurzame EnergieDe investeringen in duurzame energiebronnen, zoals windturbines of zonnepanelen, zijn bezig aan een regres. In het regeerakkoord van de nieuwe Vlaamse regering staat bijvoorbeeld opvallend weinig over hernieuwbare energie. Volgens bevoegd minister Annemie Turtelboom (Open Vld) ligt niet de nadruk op investeringen in duurzame energiebronnen, maar eerder op het milieubewust omgaan met reeds geproduceerde energie.

Eén biogascentrale, zeven windturbines en 2.700 zonnepanelen. Het exacte aantal duurzame energiebronnen dat er in 2014 tot op heden bij kwamen. Een flinke stap terug tegenover de cijfers over voorgaande jaren van de VREG. Hoewel de cijfers dateren van september en er dus tot eind 2014 nog groene energiebronnen kunnen bijkomen, blijft het twijfelachtig of groene energiebronnen nog succes boeken. Ter vergelijking. Op basis van de cijfergegevens van de VREG blijkt dat in 2011 er twintig windmolens op land, vier biogas- en vijf biomassacentrales, één waterkrachtcentrale en 84.000 zonnepanelen werden aangelegd. Tijdens zonnige dagen met wind kunnen die installaties meer dan een half miljoen gezinnen van energie voorzien. De cijfers voor 2013 en 2014 zijn echter desastreus. In 2013 werd één tiende van de hoeveelheid groene energie in vergelijking met 2011 opgewekt. Voor 2014 staat het cijfer op één twintigste.

De negatieve tendens lijkt vooral te wijten aan lagere interesse vanuit consumentenzijde. Waar voor 2012 consumenten nog massaal geïnteresseerd waren in duurzame energiebronnen, werd in 2012 de overheidssubsidiëring aan banden gelegd. Gezinnen en bedrijven hebben de knop nog niet omgedraaid dat de panelen ook zonder grote winsten een rendabele belegging blijven. Ook andere investeringen in duurzame energiebronnen liggen stil. Biogas– en biomassacentrales, welke een stevige investering vragen voor ondernemingen, liggen gelet op de economische en financiële in de vergeetdoos opgeborgen.

Ook het nieuwe Vlaamse regeerakkoord schept weinig duidelijk over investeringen in duurzame energiebronnen. Het akkoord focust vooral op duurzaam omgaan met energie. “Dat is de eerste stap”, aldus Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open Vld). “Mensen moeten de juiste volgorde kennen. Het heeft geen zin om zonnepanelen te leggen op een huis dat slecht geïsoleerd is.” Annemie Turtelboom verduidelijkt dat zonnepanelen echter nog steeds winstgevend zijn. “Je hebt een rendement tussen 5 en 10 procent. Vergelijk dat met de rente op een spaarboekje en je moet niet lang nadenken.” Minister Turtelboom pleit vooral voor een realistische aanpak met overheidssubsidiëring, waar de vorige minister Freya Van den Bossche (sp.a) eerder spilzuchtig was. Gevolg van de spilzucht: de markt zakte ineen toen de overheidssubsidiëring stopte, plus de huidige regering heeft een zware factuur boven het hoofd. “Ik wil blijven investeren in hernieuwbare energie, maar op een marktconforme manier. Alleen zo schrijf je een duurzaam verhaal,” vervolledigt minister Turtelboom haar verhaal.