Goede waterkwaliteit essentieel voor rendement verwarming

Een goed ingestelde verwarmingsinstallatie en een goede waterkwaliteit binnen radiatoren & ketel kunnen tientallen euro’s op jaarbasis besparen. Zo luidt althans de conclusie van een recent onderzoek. Drie redenen van een verminderd rendement van de verwarmingsinstallatie:

Vrijwel alle Belgische centrale verwarmingsinstallaties maken gebruik van water als medium. Het is dit water dat opgewarmd wordt en uiteindelijk wordt getransporteerd richting de verschillende verdeelmechanismen. Een goede waterkwaliteit zou enerzijds de levensduur van de installatie verhogen en anderzijds zorgen voor een verhoogd rendement. Door te opteren voor kwaliteitswater, en dus geen gerecycleerd water uit een regenpunt of –ton, vermijdt je dichtslipping door roest en kalk. Het water kan dus vrij blijven bewegen doorheen de centrale verwarmingsketel en leidingen. Lucht en kalk in de installatie zorgen dan weer voor storende geluiden en een mindere energieoverdracht, waardoor het verwarmingselement meer moet verbruiken voor hetzelfde rendement. Naast een slechte waterkwaliteit, zou ook een ontbreken van een gepaste inregeling resulteren in een verminderd rendement.

Specialist Ladang gaf als voorbeeld het scenario van de verwarming ’s ochtends voor de eerste maal aan te zetten: de radiatoren die het dichtst bij de centrale verwarmingsketel gelegen zijn, zullen eerder opwarmen dan verder gelegen verwarmingselementen. Door hydraulisch in te regelen vermijdt je deze ongemakken. In feite komt het er op neer in het interne van de radiatorkraan een vernauwing te regelen, zodat alle radiatoren het debiet krijgen dat nodig is volgens het vermogen van de radiator. Een te grote hoeveelheid water is een derde factor van een verlaagd rendement. Opnieuw door de radiatorkraan in te regelen voorkom je dat er onnodig veel water doorheen de centrale ketel wordt gepompt. Dit water moet allemaal worden opgewarmd en verbruikt daardoor meer energie dan eigenlijk nodig is. In de praktijk wordt drie tot vier maal te veel water gebruikt in niet-ingeregelde installaties. Door de centrale verwarming in te regelen kan je dus tot drie vierde water en opwarmingstijd besparen.

Het rendement van de verwarming

Eén van de belangrijkste lessen is dus dat het inregelen van de centrale verwarming geen verloren kost is. Het inregelen van een huishoudelijke verwarmingsinstallatie start al vanaf 270 euro. Dankzij deze aanpassing kan je jaarlijks tot 10 à 15 procent besparen op het verbruik. Je krijgt dus niet alleen een hoger wooncomfort, bovendien daalt ook de prijs van de energiefactuur. Afhankelijk van de grootte van de installatie, is een dergelijke investering na twee à drie jaar tijd terug verdiend.