Geen elektriciteit meer, de oorzaak?

elektriciteitHet licht dat op een plotse avond in alle duisternis uitvalt. Het klinkt als een scène uit een startende goedkope thriller/horror-movie. Maar toch. Het uitvallen van de elektriciteit hoeft niet per se op seriemoordenaars of griezelwezens te slaan. Het uitvallen van de elektriciteit kan verschillende oorzaken hebben, waaronder de meest voorkomende hieronder worden opgelijst.

Wat zijn de oorzaken van geen elektriciteit?

1. Een kortsluiting. De nummer één op vlak van oorzaken van het uitvallen van elektriciteit. Kortsluiting ontstaat wanneer verschillende elektrische draden tegen elkaar komen. Mogelijks is dus één van de draden binnen het apparaat beschadigd, waardoor het in contact komt met andere delen. Daardoor wordt de stroomsterkte zeer groot en worden de elektrische draden te warm. Een ingebouwde automaat zorgt er daarom voor dat het toestel onmiddellijk wordt uitgeplaatst, waardoor brand, ontploffing en andere onveilige toestanden worden vermeden.

2. Te veel elektrische apparaten op één kring. Wanneer je verschillende elektrische apparaten binnen één stroomkring koppelt, kan het zijn dat de elektriciteit idem veiligheidshalve uitvalt. Het stroomnetwerk is in dat geval overbelast. Het schoolvoorbeeld van een dergelijke situatie is werken met één stekkerdoos, plus een substekkerdoos op één stopcontact. Alle elektriciteit vertrekt vanuit dit ene stopcontact, waarna het benut wordt door vier, acht of meer andere stroombronnen. Sluit daarom een stekkerdoos nooit op een andere stekkerdoos aan, maar koppel het aan een afzonderlijk stopcontact.

3. Een externe oorzaak. Een plotse stop van elektriciteit kan ook te maken hebben met oorzaken buiten de eigen gezinswoning. Mogelijk is er een ondergrondse leiding gesprongen of geraakt tijdens werken, of is er een probleem met de hoofdcentrale. Kijk daarom bij een plotse stroomstop naar de huizen rondom jou. Brandt waar wel nog licht, of kan daar de elektrische poort wel nog omhoog en naar beneden? Wanneer de buren geen hinder ondervinden ligt het probleem intern.

Ligt het probleem aan uw eigen woning? Dan zal u de groepenkast met de zekeringen of schakelaars onder de loep moeten nemen. Kijk daarbij als eerste naar de aardlekschakelaar. Deze springt automatisch af wanneer er ergens stroom ‘lekt’ door bijvoorbeeld een defect apparaat. Ook onweer en inslaande bliksem is een mogelijke grond voor het plots uitschakelen van de aardlekschakelaar. Mocht het probleem niet handmatig opgelost raken, contacteert u het best uw energieleverancier. Zij kunnen veel sneller nagaan waar het probleem schuilt en onveilige toestanden verhelpen.