Energie Vergelijken

Wie op zoek is naar de beste leverancier van gas en stroom, zal wellicht eerst aan energie vergelijken doen. Sinds de Belgische energiemarkt werd geliberaliseerd of vrijgegeven hebben al verschillende gezinnen en ondernemingen de overstap gemaakt naar een andere energieleverancier. In België blijken veel personen gebruik te maken van de V-test van de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) om gas en stroom te vergelijken. Energie vergelijken is dus nagaan wat de huidige kosten van het gezin zijn voor gas en stroom, en of men kan besparen door van energieleverancier te veranderen.

Klik hier om te starten met het uitgebreid vergelijken van Energie

Het vinden van de beste energieleverancier is dan ook geen statisch gegeven. Om de goedkoopste energieleverancier te vinden, zou men eigenlijk regelmatig de tarieven en promoties van alle energieleveranciers moeten vergelijken. Een saai en wellicht tijdrovend proces. Vandaar besloten verschillende websites, zoals bv. Energiekampioen.be, een tool aan te bieden waarbij gebruikers enkel hun locatie en geschatte verbruik dienen in te geven, waarna de tool zelf de goedkoopste energieleverancier bepaalt. De tool houdt automatisch rekening met alle lopende kortingen en promoties voor gas en stroom.

Waarom energie vergelijken

Het vergelijken van energieleveranciers gebeurt natuurlijk niet zonder reden. De belangrijkste argumenten om aan energie vergelijken te doen:

Energie Vergelijken via Energiekampioen.be1. Besparen op de energiefactuur

De voornaamste reden waarom gezinnen en bedrijven hun gas- en stroomuitgaven analyseren, schuilt onder het financiële luik. Gas en stroom zijn een terugkerende uitgave, wat wil zeggen dat we maandelijks of driemaandelijks met een factuur van de energieaanbieder worden geconfronteerd. Door bv. € 10 te besparen op deze tussentijdse factuur, ligt de jaarlijkse besparing al boven de € 100. Zeker wanneer men jaarlijks aan energie vergelijken zou doen, kan men steeds opnieuw besparen. België telt immers meer dan 20 verschillende energieleveranciers, zoals Eni, Luminus, Lampiris en Essent. Veel van deze energieleveranciers voorzien een instapkorting voor nieuwe klanten. Wie dus jaarlijks zijn kosten van energie vergelijkt en durft over te stappen, zal dus nooit te veel betalen voor energie.

2. Kiezen voor groene energie

Duurzame energie is niet langer uitsluitend weggelegd voor milieuactivisten. Steeds meer gezinnen en bedrijven blijken interesse te tonen voor gas en stroom uit duurzame energiebronnen. De meeste energieleveranciers maken voor het aanbod van groene energie gebruik van zonne-energie en windenergie. Ook biomassa en biogas zijn vormen van groene energie. Sommige energieleveranciers kiezen binnen bepaalde formules voor 100% groene energie. Dit wil zeggen dat alle gas en stroom die men thuis zou ontvangen, geproduceerd wordt door duurzame energiebronnen. Andere energieleveranciers kiezen voor een mix van groene energie en grijze energie, wat impliceert dat nog steeds een deel van de energie wellicht per kernenergie zal worden opgewekt.

Hou er rekening mee dat energieleveranciers die melding maken van groene energie, niet steeds zelf de energie opwekken. Bepaalde landen, vooral de Scandinavische, zijn veel meer gevorderd in het opwekken van groene energie dan België. Deze landen kunnen dan ook 100% groene energie aan scherpere prijzen aanbieden. Bepaalde energieleveranciers voeren dan ook (een deel van) hun energie in naar België. Op zich maakt dit voor gezinnen op zoek naar groene energie weinig uit. De gas en stroom die men zal gebruiken om bv. de woning te verwarmen, de strijk te doen of de vaatwasser te doen draaien, is zeker van duurzame oorsprong.

Klik hier om te starten met het uitgebreid vergelijken van Energie

Hoe vergelijk ik energie?

Energie vergelijken is op zich zeker niet ingewikkeld. Meer nog, energie vergelijken gebeurt steeds op basis van dezelfde elementen:

1. Ga op zoek naar informatie omtrent het jaarlijks gas- en elektriciteitsverbruik van het gezin of de onderneming

Voor een goede raming van de kosten die men kan uitsparen, is het noodzakelijk te beschikken over het verbruik van elektriciteit (kWh) en gas (kWh) tijdens het voorbije jaar. Dit jaarlijks verbruik kan men zelf thuis achterhalen door de eindafrekening van vorig jaar (of slotfactuur zo men reeds van energieleverancier veranderde) te vergelijken met de huidige eindafrekening. Op deze twee documenten zal men het verbruik van gas en stroom in kWh kunnen waarnemen. Geen idee waar deze te vinden? Vraag dan bij uw huidige energieleverancier om een kopie van de laatste jaarlijkse eindafrekening.

Aangezien sommige gebruikers hun exacte verbruik niet kennen, bevatten de meeste tools om energie te vergelijken ook steeds een gemiddeld verbruik. Volgens analisten, zoals bv. EUROSTAT, bedraagt het gemiddeld jaarlijks gezinsverbruik van elektriciteit 3.500 kWh. Voor gas zou dit schommelen rond de 23.250 kWh. Deze gemiddeldes houden rekening met een voltallig gezin (2 volwassenen en 1 kind), waardoor men dit niet per persoon dient in te vullen. Natuurlijk zal de raming van geschatte prijsbesparing nauwkeuriger zijn wanneer men beschikt over het exacte jaarverbruik.

2. Vul de postcode in waarbinnen de woning gelegen is

Tijdens het energie vergelijken zullen de tools steeds vragen naar de postcode van de woning waarvoor men een nieuwe energieleverancier wenst te vinden. Elke gemeente is immers gebonden aan een distributienetbeheerder die een vast tarief voor gas en elektriciteit voor de gemeente toepast. Deze distributienetbeheerders zorgen ervoor dat de eigen gas- of stroominstallatie thuis aan het grote transmissienet worden aangesloten. Om de levering van gas en stroom efficiënt te houden, beschikken deze netbeheerders dus nog steeds over een welbepaald monopolie in de gemeente. De website van de VREG bevat een overzicht van welke netbeheerder verantwoordelijk is voor een bepaalde gemeente of stad.

Let op: Bezoekt u ons vanuit Nederland? Dan kunt u energie vergelijken via overstap.deals waar u de beste energie aanbiedingen voor de Nederlandse markt kunt vinden.

3. Kies het juiste metertype

Vooral bij elektriciteit is het belangrijk voor het juiste type van meter te opteren. Oudere energie installaties beschikken enkel over een enkelvoudige meter. Dit betekent dat het verbruik van alle stroom wordt genoteerd op één meter, zonder een onderscheid op basis van het tijdstip waarop men de stroom verbruikt (dag/nacht). Moderne energie installaties beschikken daartegenover over een tweevoudige meter en/of nachtmeter. Bij een tweevoudige meter zal de energieaanbieder een verschillend tarief aanbieden voor het verbruik van stroom over dag en ‘s avonds / in het weekend. Een exclusieve nachtmeter wordt enkel voorzien voor spaarboilers of accumulatieverwarming die ’s nachts verbruiken. Wat betreft aardgas is er geen dergelijk onderscheid wat betreft het metertype. Of men nu ’s nachts of overdag aardgas verbruikt, de hoeveelheid kWh zal aan hetzelfde tarief worden doorgerekend.

4. Verfijn keuze met gewenste type van energie

Zoals hierboven vermeld, kiezen steeds meer gezinnen voor energie afkomstig van duurzame energiebronnen. Binnen de meeste tools kan men aangeven of men al dan niet zeker groene energie wenst, en zo ja de verhouding tussen grijze stroom en groene stroom (bv. 50%).

Op basis van de ingevulde elementen zal de vergelijkingstool nu bepalen welke leveranciers van gas en stroom het meeste aanbevolen worden. Hou er rekening mee dat een vergelijking een momentopname is. De lopende kortingen en acties waarmee energieaanbieders nu afficheren, kunnen mogelijks morgen of volgende week reeds afgelopen zijn. De meeste energieleveranciers zullen wel bij de vergelijking vermelden tot wanneer de huidige prijs gas en stroom geldig blijft. Gelukkig kan overstappen nog dezelfde dag. Het volstaat de overstap te bevestigen bij de nieuwe energieleverancier waarna deze alles zal doen om de overstap correct te laten verlopen. Het is dus niet nodig om de oude energieleverancier op de hoogte te brengen van uw wens om van energieleverancier te veranderen.

Klik hier om te starten met het uitgebreid vergelijken van Energie

Waar energie vergelijken in België

Energie vergelijken een fenomeen dat steeds populairder wordt in België. Niet alleen zien we regelmatig boodschappen op televisie dat het nuttig is om de huidige uitgaven van gas en stroom te vergelijken, we worden ook opgebeld of we niet van energieleverancier wensen te veranderen, of worden aangesproken op beurzen / evenementen / in de winkel. Waar kan men in gas en stroom vergelijken in België?

Handmatig

Handmatig op de website van de energieleveranciers. Een eerste manier om de vergelijking tussen verschillende energieleveranciers te maken, is door een eigen berekening te maken op de websites van bv. Eni, Luminus, Lampiris of Essent. Net zoals hierboven vermeld onder hoe vergelijk ik energie, zal de energieleverancier informeren naar gegevens zoals het huidig verbruik, de postcode en het gewenste type van energie. Op basis van deze gegevens zal de energieleverancier een prijsschatting geven voor al haar formules (bv. variabele prijs of vaste prijs). Handig, aangezien men bij vergelijkingswebsites doorgaans enkel de meest voordelige formule van de energieaanbieder ziet verschijnen. De uitkomst van de simulatie bij de eerste energieleverancier kan men nu energie vergelijken met de uitkomsten van de andere energieleveranciers.

Vreg

De V-test van de VREG. De V-test is een initiatief van de Vlaamse Overheid om verschillende gas- en stroomproducten van alle energieleveranciers in Vlaanderen te vergelijken. Net zoals de websites van de energieleveranciers, zal de VREG vragen om de postcode van de woning alsook geschatte jaarlijks verbruik ik kWh in te vullen. Hoewel de V-test wellicht in de praktijk het meeste gebruik wordt om energie te vergelijken, heeft de test enkele nadelen. Zo houdt de V-test geen rekening met lopende acties en kortingen. De V-test doet dus een simulatie op basis van de actuele prijs voor gas en stroom per kWh van de energieleveranciers. Mocht de energieleverancier echter een tijdelijke welkomstkorting organiseren (bv. € 50 korting op de eerste tussentijdse afrekening), dan zal de geschatte jaarprijs deze korting niet meenemen. De V-test is dus een goede test om een eerste raming van de energieleveranciers te ontvangen. Daarnaast houdt de V-test ook geen rekening met kortingen voor grotere aankopen. Bepaalde gemeentes, VZW’s en feitelijke verenigingen organiseren regelmatig een groepsaankoop voor gas en stroom. Aangezien de V-test een geïndividualiseerde raming geeft, zal het geen rekening houden met de tarieven van een groepsaankoop. Voor een meer gedetailleerde vergelijking van gas en stroom maakt men idealiter de combinatie tussen een vergelijking van de V-test en een alternatieve tool.

Vergelijkingswebsites

Andere vergelijkingswebsites / tools. Aangezien de V-test meerdere nadelen vertoonde, hebben verschillende websites een eigen tool ontwikkeld om de kosten van energie te vergelijken. Zo ook Energiekampioen.be die in samenwerking met Aanbieders.be een tool ontwikkelde die op onafhankelijke en objectieve wijze achterhaalt welke 5 energieleveranciers voor de voordeligste tarieven zorgen. Net als de website van de energieleveranciers en de V-test, vraagt de tool naar meer informatie omtrent de postcode en de gezinsgrootte. Hoe groter het gezin, des te hoger het verbruik aan kWh voor gas en stroom natuurlijk zal zijn.

Op deze website kun je energie vergelijken van de volgende energieleveranciers:





Direct Vergelijken