Bespaar op de energiekosten door water te besparen

Consumenten springen de dag van vandaag steeds zuiniger om met energie en levensmiddelen. Mediawatchers situeren het onder de term ‘consuminderen’. Niet alleen kan je op jaarbasis honderden euro’s besparen op je energiekosten wanneer je oplet met water en energie, je draagt op die manier ook je steentje bij aan een beter milieu en leefomgeving.

Tips om op de energiekosten te sparen

Nood aan enkele concrete tips om je waterverbruik te verminderen? Energiekampioen.be somde er enkele voor jou op:

1. Pas je leefgewoonte en gedragingen aan. Het klink eenvoudig, maar kan je zoveel euro’s besparen. We zijn ons er vaak niet van bewust dat elke druppel dat doorheen de kraan komt, aangerekend wordt op de waterfactuur. Zo moet je:

  • Lekkende kranen en stortbakken van toiletten zo snel mogelijk repareren. Wetenschappers ontdekten dat een lekkende kraan al gauw vijf à zes liter per dag nutteloos verbruikt. Klein rekensommetje: op jaarbasis is dat 2 m³.

  • Ga niet nutteloos rondsproeien met de waterslang. Een auto wassen, het gras even extra besproeien, klinkt allemaal mooi. Maar door simpelweg de auto te wassen via emmers en het gras bij te gieten via een gieter, verspil je geen nodeloos water. Ga de tuin ook niet besproeien op nutteloze momenten. Wanner je de tuin en bloemen besproeit tijdens de warmste momenten van de dag (op de middag) gaat het meeste van je bevloeiing verloren. Opteer liever om ze ’s avonds te besprenkelen met water.

  • Was nooit af onder een lopende kraan. Opteer liever voor een volle gootsteen met sop. Dankzij de technologische uitvindingen zijn tegenwoordig vaatwasmachines nog minder verbruikend dan manueel afwassen.

  • De klassieke tip: neem liever een douche dan een bad.

  • Een regenton is dan wel een kleine investering op korte termijn, dankzij het steeds prachtige weer in België en Nederland is ze al gauw gevuld. Dit regenwater kan je dan weer gebruiken om bloemen of planten uit te bevloeien met water.

2. Opteer voor enkele bouwkundige ingrepen. Ook de manier van bouwen kan een impact hebben op je verbruik. Door te opteren voor lange waterleidingen met een grote diameter, moet warm water er veel langer over doen om op zijn bestemming te raken.

3. Kies voor besparende eindtoestellen:

  • Voorzie een waterbesparende knop op het toilet. De zogenaamde knop ‘voor kleine boodschappen’ en knop ‘voor grote boodschappen’ kan op jaarbasis heel wat liters water besparen. Oudere toiletten verbruiken gemiddeld 9 à 12 liter water per spoelbeurt. Samen goed voor 73.000 liter water per jaar. Of wanneer je beschikt over twee toiletten in huis: 146.000 liter.

  • Kies voor een milieuvriendelijke en zuinige vaatwasser en wasmachine.

  • Kies voor een besparende douchekop. Door een douche in plaats van een bad te gebruiken, kan je alle ietwat liters besparen. Door daarenboven te opteren voor een besparende douchekop, verminderd je verbruik nog meer.